Η αποψινή προσπάθεια (22.00 – NERIT Plus) του Ολυμπιακού να νικήσει στη Βαρκελώνη την Μπαρτσελόνα θα είναι η 9η στην ιστορία του! Και ουσιαστικά θα είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία να φύγει με το διπλό από την έδρα των Καταλανών.

Διότι, αν επιστρέψει στην Αθήνα με ένα 2-0 στην πλάτη, η ανατροπή θα φαντάζει βουνό και οι πιθανότητες να επιστρέψει για δεύτερη φορά στο Παλάου Μπλαουγκράνα θα είναι ελάχιστες.

Οι Ερυθρόλευκοι ουσιαστικά «δεν εμφανίστηκαν» στο γήπεδο προχθές, κάνοντας πιο εύκολο το έργο των παικτών του Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος πίεσε από την αρχή τον εμφανώς ανέτοιμο Βασίλη Σπανούλη (με τον Τσέχο Σατοράνσκι να κάνει καλή δουλειά).

«Δεν είναι δικαιολογία για τους άλλους παίκτες ότι δεν ήταν έτοιμος ο Σπανούλης. Εμείς τι κάναμε για να τον βοηθήσουμε; Τίποτα» είπε με τη γλώσσα της αλήθειας ο νεαρός –κορυφαίος του Ολυμπιακού –Δημήτρης Αγραβάνης.

Οφείλουν λοιπόν απόψε να βγουν μπροστά και άλλοι δημιουργοί και εκτελεστές.

Λαφαγέτ και Λοτζέσκι, όσο το παιχνίδι παιζόταν, είχαν συνολικά πετύχει μόλις ένα καλάθι και οι δύο μαζί!

Αν σε αυτά προστεθεί η χαώδης διαφορά στα ριμπάουντ (44 έναντι 27), με τα 12 από τα 15 επιθετικά της η Μπάρτσα να τα παίρνει στο θεωρητικά πιο αμφίρροπο πρώτο ημίχρονο, είναι εύκολο να εξηγήσει κανείς την εξέλιξη του πρώτου παιχνιδιού των δύο ομάδων.

Οι αλλαγές στην άμυνα για να χαλάσουν την πρώτη πάσα των γηπεδούχων στοίχισαν ακριβά σε ριμπάουντ, αφού δεν ταίριαζαν τα μαρκαρίσματα (με τους ψηλούς της Μπαρτσελόνα να κάνουν πάρτι), αλλά το πρόβλημα του Ολυμπιακού είχε να κάνει και με την επίθεση (με 57 πόντους δεν πας πουθενά).

«Ξεκινήσαμε εξαιρετικά στο πρώτο τρίλεπτο» είπε σωστά ο τεχνικός του Ολυμπιακού, αλλά με ένα τρίλεπτο δεν παίρνεις πια ούτε (μονή) παρτίδα στο τάβλι, αν και εκεί μεγάλο ρόλο παίζει η τύχη (ζάρια).

ΖΗΤΗΜΑ ΘΕΛΗΣΗΣ. Εδώ δεν είναι θέμα τύχης αλλά κυρίως θέλησης και αν οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου θέλουν να διαμορφώσουν καλύτερα την τύχη τους, θα πρέπει να το αποδείξουν στο παρκέ βγάζοντας πάθος και δύναμη σε συνδυασμό πάντα με ωριμότητα.

Ο Ντάνστον να θυμηθεί την περσινή σειρά με τη Ρεάλ Μαδρίτης (τότε που κάποιοι μπόρεσαν να τον συγκρίνουν με τον Χάινς), ο Χάντερ να σφίξει τα δόντια και να παίξει πιο δυνατά, όπως θα κάνει και ο Πρίντεζης παρά την αγκωνιά στα πλευρά που δέχτηκε προχθές.

Ο Λοτζέσκι θα πρέπει να μην περιμένει να φτιάξει την ψυχολογία του ανάλογα με την απόδοση της ομάδας, αλλά να είναι ο ίδιος συγκεντρωμένος, όπως και ο Λαφαγέτ με τον Ντάρντεν και τον Πέτγουεϊ, ενώ Σλούκας και Μάντζαρης (κυρίως) οφείλουν να βγάλουν τη γλώσσα του περίφημου μεν, 35χρονου δε «La Bomba» Ναβάρο.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είναι αυτός που θα αποφασίσει το σύστημα που θα ακολουθήσει. Προχθές ανακάτεψε την τράπουλα άπειρες φορές, αλλά δεν μπόρεσε να βρει τον βαλέ που θα του έκανε τη διαφορά. Απόψε έχει μία ακόμα ευκαιρία.