Είθισται η πρώτη επίσημη συνάντηση του αμερικανού και του έλληνα υπουργού Εξωτερικών να μην έχει ως πρώτο θέμα στην ατζέντα την οικονομία. Ομως, δεν πρόκειται για μια τυχαία συνάντηση σε μια τυχαία συγκυρία. Μπορεί η Αθήνα να πορεύεται με τη βεβαιότητα ότι η γεωπολιτική της θέση θα της εξασφαλίσει μια επιτυχή έκβαση στη διαπραγμάτευση, αλλά τέτοια βεβαιότητα δεν υπάρχει ούτε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η αμερικανική πλευρά περιμένει να ξεκαθαριστούν αρμοδίως οι προθέσεις της κυβέρνησης για την οικονομία. Αναμένεται να το καταστήσουν σαφές τόσο ο Τζον Κέρι όσο και η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα Σούζαν Ράις στον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος τη Δευτέρα θα βρίσκεται επισήμως στην Ουάσιγκτον.

Εξάλλου, τα ραντεβού που θα έχει ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών στις αρχές της εβδομάδας δεν είναι μια τυπική ανταλλαγή απόψεων για τα εξωτερικά θέματα, αλλά η πρώτη επίσημη επαφή της νέας κυβέρνησης με την Ουάσιγκτον (και μάλιστα ύστερα από επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα). Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» που προκύπτουν από τις συνεννοήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα ενόψει της επίσκεψης Κοτζιά στις ΗΠΑ ανάμεσα στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, τη βοηθό ΥΠΕΞ Βικτόρια Νούλαντ και τον Τσαρλς Κάπτσαν (διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας), τόσο ο Τζ. Κέρι όσο και η Σ. Ράις επιδιώκουν να λάβουν από τον Ν. Κοτζιά «περιεκτική και εις βάθος ενημέρωση για την παρούσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», την προοπτική της συμφωνίας, την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και φυσικά το πώς η Ελλάδα βλέπει τον ρόλο των ΗΠΑ υπό αυτό το πρίσμα.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον δεν καίγεται να συζητήσει με την Αθήνα διμερή και περιφερειακά θέματα εξωτερικής πολιτικής, με βασικότερο το άνοιγμα της κυβέρνησης προς τη Ρωσία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά εξίσου αναλυτική ενημέρωση θα ζητήσει και για την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα. Κυρίως, όμως, για την «καυτή πατάτα» που έρχεται για την κυβέρνηση Τσίπρα τον Ιούνιο και δεν είναι άλλη από τη στάση που θα τηρήσει η Αθήνα στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την ανανέωση ή μη των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας (λήγουν τον Ιούλιο).

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Στο ίδιο πλαίσιο, η Ουάσιγκτον που έχει ήδη θορυβηθεί από τα ανοίγματα και μάλιστα τα ενεργειακά προς τη Μόσχα, καθώς τα θεωρεί ευθέως ανταγωνιστικά με τη στρατηγική της για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και απεξάρτηση από τη Ρωσία, έχει ήδη ζητήσει να ενημερωθεί αναλυτικά για το τι προτίθεται να κάνει η Αθήνα με τη Μόσχα στα ενεργειακά. Τα σχετικά ερωτήματα, και μάλιστα διαμαρτυρόμενη, είχε θέσει η Β. Νούλαντ και στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Νίκο Κοτζιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τη διμερή πολιτικοστρατιωτική συνεργασία, ή και να την ενισχύσουν. Σύμφωνα με όσα φέρεται να έχει διαμηνύσει στην Αθήνα ο αρμόδιος αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τoντ Τσάπμαν, η Ουάσιγκτον προσβλέπει ακόμη και στη συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς ειρηνευτικές επιχειρήσεις! Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η χώρα, κάτι που συνδέεται και με τις ενδείξεις ότι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου έχουν διέλθει από τα ελληνικά σύνορα με προορισμό την Ευρώπη και τη Συρία.

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ. Ταυτόχρονα οι Αμερικανοί επιδιώκουν να διερευνήσουν τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς για το Κυπριακό καθώς όλα δείχνουν ότι οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν στις αρχές Μαΐου και το τι σκοπεύει να κάνει η Αθήνα με το Σκοπιανό, δεδομένου ότι έχει εξαγγείλει την πρόθεσή της να υιοθετήσει νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ το θέμα ετοιμάζεται να επαναφέρει και η Ευρωπαϊκή Ενωση (δεν είναι τυχαίες οι συναντήσεις που θα έχει ο Ν. Κοτζιάς στις ΗΠΑ με τους Μπαν Κι Μουν και Μάθιου Νίμιτς).