Τέλος στην πολιτική επιστράτευση επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση που έχει κατατεθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο και αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες.
Στο σχέδιο νόμου που πήγε στη Βουλή ύστερα από δημόσια διαβούλευση χωρίς αλλαγές σε σχέση με την αρχική του παρουσίαση προ μηνός από τον αρμόδιο υπουργό, εκτός της απαγόρευσης της επιστράτευσης, προβλέπεται επίσης η άμεση επαναφορά δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα, η επανασύσταση κλάδων που είχαν καταργηθεί και η τοποθέτηση επιτυχόντων του ΑΣΕΠ στο Δημόσιο που είχε παγώσει εξαιτίας του Μνημονίου. Τα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης κατήγγελλε την πολιτική επιστράτευση και την επίταξη υπηρεσιών ως πράξη βαθιά αντιδημοκρατική. Πλέον, ως κυβέρνηση, η απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης απεργών αποτελεί το πρώτο άρθρο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού, με τίτλο «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης - Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις».
Στο νομοσχέδιο γίνεται σαφές ότι η πολιτική επιστράτευση και η επίταξη θα αφορούν μόνο και αποκλειστικά σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης που προκλήθηκε από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αλλά όχι για την αντιμετώπιση απεργίας.
ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ. Αυτός ο διαχωρισμός αποτελούσε πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων καθώς, όπως υποστηρίζουν, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ώστε να σταματήσουν κινητοποιήσεις εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Μάλιστα, όπως υποστήριζαν οι συνδικαλιστές, ο νόμος είχε χρησιμοποιηθεί ακόμη και προληπτικά, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της απεργίας που είχαν εξαγγείλει οι εκπαιδευτικοί και εξαιτίας της απειλούνταν η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Πάντως στο νέο, αυστηρότερο πλαίσιο, η τελική απόφαση για τυχόν επιστράτευση θα ανήκει στον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα μπορεί ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού να εξουσιοδοτεί υπουργούς και περιφερειάρχες που θα μπορούν να προβούν σε επίταξη υπηρεσιών.  
Μία επίσης σημαντική αλλαγή που επιφέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως είχε πει ο αρμόδιος υπουργός, είναι αυτή της επανασύστασης κλάδων που είχαν καταργηθεί και είχαν οδηγήσει στη διαθεσιμότητα ή στην απόλυση εργαζομένων από το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, επιστρέφουν στην εργασία τους οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας, οι σχολικοί φύλακες, οι διοικητικοί των ΑΕΙ και οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων των τεχνικών λυκείων που είχαν καταργηθεί με αποφάσεις τις προηγούμενης κυβέρνησης.
Ενα άλλο χρόνιο ζήτημα που φιλοδοξεί να επιλύσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι εκείνο του σταδιακού διορισμού των επιτυχόντων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ από την 01.01.2009, που είχε μπλοκάρει λόγω του Μνημονίου.
Το νομοσχέδιο τούς δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μια θέση στο Δημόσιο μέσω διαδικασιών για την κάλυψη τακτικών θέσεων που θα προωθήσει το ΑΣΕΠ αποκλειστικά για αυτούς.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από