Συναντήσεις με τους αναπληρωτές υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση και Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα και με τους αρχηγούς της Αστυνομίας, Δημήτριο Τσακνάκη και του Λιμενικού Σώματος, Αθανάσιο Αθανασόπουλο έχει το πρωί της Παρασκευής ο διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκερί.

Ο γενικός διευθυντής του ευρωπαϊκού οργανισμού επιτήρησης συνόρων βρίσκεται από την Πέμπτη στην Ελλάδα. Αρχικά επισκέφτηκε αρκετές περιοχές στον Έβρο όπου ενημερώθηκε για το θέμα της παράνομης εισόδου μεταναστών ενώ αργά το απόγευμα μετέβη με ελικόπτερο στη Μυτιλήνη που το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχεται καθημερινά δεκάδες μετανάστες που προέρχονται από τα παράλια της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος επισημαίνει ότι «τον τελευταίο μήνα, με αφορμή τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, από τα θαλάσσια εξωτερικά σύνορα της πατρίδας μας, διαπιστώνουμε να «παίζεται»» ένα νέο πολιτικό «πόκερ» αναφορικά με την διαχείριση των μεταναστών, που πλησιάζουν πλέον κατά εκατοντάδες καθημερινά τις ελληνικές ακτές. Ένα παιχνίδι «επικίνδυνο» και «άνισο» για τους λιμενικούς συναδέλφους της πρώτης γραμμής».

Τονίζει ακόμη ότι: «Έχουμε ανάγκη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και αυτή την στιγμή δεν την έχουμε. Οι αριθμοί είναι καταλυτικοί, καθώς ένα σκάφος, ένα αεροπλάνο και μια κινητή μονάδα επιτήρησης είναι η συμμετοχή της FRONTEX στη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ».

Και συμπληρώνει: «Η δε οικονομική συμμετοχή τους ελάχιστη, αγγίζει μόλις το 1/5 των όσων διατίθενται από την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σήμερα υπάρχει άρνηση συμμετοχής των κρατών στις κοινές επιχειρήσεις με ευθύνη του FRONTEX, ενός οργανισμού που έχει μετεξελιχθεί σε γραφειοκρατικό μηχανισμό, όπου οι άνθρωποι του υπάρχουν μόνο, για να χτίζουν καριέρες.

Ως ένα ακόμη παράδειγμα ελλείμματος αλληλεγγύης και ορθής εκτίμησης της δύσκολης και έκτακτης κατάστασης, είναι οι διατιθέμενοι (ανά μήνα) οικονομικοί πόροι για τις κοινές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο.

H Κοινή Επιχείρηση Τρίτων (J.O.Triton) στην Κεντρική Μεσόγειο έφτασε τα 4.οοο.οοο ευρώ ανά μήνα εν αντιθέσει με την επιχείρηση Ποσειδών στην Ανατολική Μεσόγειο μόνο τα 600.000 ευρώ, την στιγμή που οι μεταναστευτικές ροές είναι κατά 35% υψηλότερες από την Κεντρική Μεσόγειο».