Ο Στάνλεϊ Ντρουκενμίλερ, ο άνθρωπος που το 1992 έβγαλε περίπου 1 δισ. δολάρια πουλώντας στις διεθνείς αγορές μεγάλες ποσότητες στερλινών μαζί με τον συνάδελφό του Τζορτζ Σόρος, τώρα ανησυχεί για την οικονομία. Ο ίδιος νιώθει σαν να βρισκόμαστε στο 2004, λίγο πριν να ξεσπάσει χρηματοπιστωτική κρίση και βυθιστεί ο πλανήτης σε ύφεση. Το μήνυμά του είναι ότι δεν δικαιολογείται πλέον να εξακολουθεί να διατηρεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) το κόστος δανεισμού κοντά στο μηδέν και ότι η πολιτική που ακολουθεί αναγκάζει επενδυτές να αναλαμβάνουν επιπλέον κίνδυνο για να έχουν υψηλότερες αποδόσεις.

Σήμερα η νομισματική πολιτική είναι η πιο χαλαρή από τότε που ιδρύθηκε η Fed, το 1913. Για να δικαιολογήσει κανείς τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Fed, ανέφερε ο Ντρουκενμίλερ, θα έπρεπε να πιστεύει ότι η οικονομία βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων εκατό χρόνων. Για να δείξει ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, παρουσίασε στοιχεία που έδειχναν ότι η καθαρή αξία των νοικοκυριών έχει αυξηθεί ξανά σε υψηλά επίπεδα.

Ο Ντρουκενμίλερ υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει τι θα μπορούσε να προκαλέσει έναν πανικό στις αγορές και πότε θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ομως βλέπει πολλές ομοιότητες στη σημερινή κατάσταση με αυτή που επικρατούσε πριν από περίπου μία δεκαετία. Τότε το φθηνό χρήμα είχε οδηγήσει στην ανάληψη μεγάλου ρίσκου που τελικά προκάλεσε το ξέσπασμα κρίσης.

Το 2005, όταν ήταν σύμβουλος του Τιν Γκάιτνερ, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής της Fed Νέας Υόρκης, προειδοποίησε τις Aρχές των ΗΠΑ ότι η έκρηξη πιστώσεων αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη. Χτυπούσε ένα καμπανάκι, το οποίο οι περισσότεροι αξιωματούχοι αγνόησαν. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής θα δώσουν μεγαλύτερη σημασία στις νέες προειδοποιήσεις.

© Bloomberg News

Ο Μαρκ Γκίλμπερτ είναι αρθρογράφος του Bloomberg