Δεν θα υπάρξουν αναβολές των πληρωμών της Ελλάδας προς τους πιστωτές της, δήλωσε την Πέμπτη η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

«Είναι σαφώς ένας δρόμος που δεν θα ήταν ο κατάλληλος ούτε αυτός που θα συνιστούσα», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου κατά την έναρξη της κοινής συνεδρίασης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινκτον.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είχε ερωτηθεί σχετικά με δημοσιογραφικές πληροφορίες που έκαναν λόγο περί ανεπίσημου ελληνικού αιτήματος να αναβληθούν οι πληρωμές που πρέπει να πραγματοποιήσει η Αθήνα στους πιστωτές της.

Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε πως οι αναβολές των πληρωμών αποτελούν εξαιρέσεις στην ιστορία του ΔΝΤ «και ουδέποτε είχαν παραγωγικά αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, τέτοιες αναβολές δεν δόθηκαν ποτέ σε προηγμένες οικονομίες και δίνονταν πάντα σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η γενική διευθύντρια διευκρίνισε στη συνέχεια πως το ΔΝΤ το είχε υπενθυμίσει στη διάρκεια συνομιλιών με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

To ΥΠΟΙΚ διαψεύδει δημοσίευμα

Ψευδέστατο χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών το δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε ανεπισήμως από το ΔΝΤ μετάθεση της καταβολής της δόσης του Μαΐου.

Οι βρετανικοί Financial Times στο εν λόγω δημοσίευμα επικαλούμενοι πηγές σε Αθήνα και Ουάσινγκτον, υποστήριζαν πως το ΔΝΤ απέρριψε ανεπίσημο αίτημα που εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση για να αναβληθεί πληρωμή οφειλών. Σύμφωνα με μία από τις πηγές, το αίτημα αφορούσε «αναπροσαρμογή του προγράμματος αποπληρωμών για τους επόμενους μήνες».

Η θέση του ΔΝΤ, υποστηρίζει το δημοσίευμα, είναι πως αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να αποτελέσει μόνο τμήμα συνολικής συμφωνίας.