Λίγη ώρα μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν, φανερά ευδιάθετος, κάτι που υποδήλωνε και η ενασχόλησή του με ένα μαύρο κομπολόι δεμένο με μεγάλες χάντρες, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίαζε στους συνεργάτες του για τον ρώσο πρόεδρο: «Είναι ανθρώπινος. Τον περίμενα πιο απόμακρο και ψυχρό».

Ο Πρωθυπουργός έμεινε μόνος του με τον Πούτιν δύο φορές στη διάρκεια της τετράωρης παραμονής του στο Κρεμλίνο. Στη μία από αυτές παρόντος μόνο του προσωπικού μεταφραστή του ρώσου ηγέτη συζήτησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και για τις παρενέργειες που προκάλεσε η δυσανεξία της Ευρώπης και των ΗΠΑ στην τιμωρημένη για τη στάση της στην ουκρανική κρίση Ρωσία.

Οι δύο ηγέτες χωρίς να πουν πολλά συνεννοήθηκαν. Για την Ελλάδα και την κυβέρνηση Τσίπρα η απόκτηση ενός στρατηγικού συμμάχου όπως η Ρωσία αποτελεί ισχυρό όπλο στη διαπραγμάτευσή της με τους δανειστές. Ο ίδιος πιστεύει ότι η θεωρία πως η χώρα μας μπορεί να αναζητήσει τη ρευστότητα εκτός ευρωζώνης δεν βλάπτει τις διαπραγματεύσεις. Για τη Μόσχα, πάλι, οι επαφές με μία χώρα της ευρωζώνης που τυγχάνει να έχει και γεωπολιτικό ρόλο δίνουν την ευκαιρία στους Ρώσους να μπαίνουν στο μάτι των ισχυρών Ευρωπαίων αφήνοντας υπόνοιες ακόμη και για πιθανότητες διεύρυνσης της οικονομικής τους συνεργασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να πιστεύει ότι η ιστορία της κατασκευής του ελληνικού αγωγού και οι διαβεβαιώσεις του Πούτιν για προκαταβολές που θα τρέξουν σύντομα δεν είναι κάτι επικοινωνιακό. Ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαιώνουν ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί η συμφωνία και σε σύντομο διάστημα θα έρθουν και τα πρώτα λεφτά από ρωσικά ιδιωτικά funds έναντι ωφελημάτων του Δημοσίου. Πολύ καλό σενάριο εφόσον γίνει και πραγματικότητα.

«ΠΟΥΛΑΕΙ» ΑΚΡΙΒΑ. Γενικώς ο Πρωθυπουργός ταξιδεύοντας στη Μόσχα δεν περίμενε να πάρει κάτι περισσότερο από αυτά που σε πρώτη φάση πήρε. Ενας από τους στόχους του μέσα από την κοινή εμφάνιση με τον Πούτιν ήταν να εκπέμψει πολλά και διάφορα μηνύματα, με κεντρικό εκείνο που θέλει μια χώρα – «οικόπεδο γωνία» να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ανεξαρτήτως των δεσμεύσεων που έχει απέναντι στους θεσμικούς της εταίρους. Γενικώς ο Τσίπρας έχει αποφασίσει να «πουλήσει» τη γεωστρατηγική θέση της χώρας.

Το Βερολίνο ήταν ένας από τους αποδέκτες των μηνυμάτων του έλληνα Πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι η ενεργός συμμετοχή της χώρας μας στην κατασκευή ενός αγωγού που θα διοχετεύει μέσω της Ελλάδας φθηνό φυσικό αέριο στην υπόλοιπη Ευρώπη χαλάει τα σχέδια της Γερμανίας και ορισμένων χωρών της Βαλτικής. Η Γερμανία θέλει να προχωρήσει τον Nord Stream και να επωφεληθεί τα μάλα από την λειτουργία του. Επομένως, είναι λογικό να επιδιώκει να ακυρώσει κάθε άλλο σχέδιο που τη βγάζει εκτός σχεδιασμού. Κι εν προκειμένω, το ελληνορωσικό deal. Η αναφορά του στις δηλώσεις του με τον Πούτιν πως δεν μπορούν να ισχύουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά στις χώρες της ευρωζώνης που έχουν ενεργειακούς προσανατολισμούς εξυπηρετούσε ακριβώς την ανάγκη του να υπενθυμίσει στο Βερολίνο ότι η Αθήνα μπορεί να βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάθεται με δεμένα χέρια περιμένοντας τον αργό της θάνατο.

Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται προβληματισμένος από το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δεν έθεσε ποτέ ενώπιον ανάλογων διλημμάτων την Αγκυρα, η οποία κάνει ακριβώς το ίδιο με αυτό που επιδιώκει να φτιάξει η Αθήνα: έναν αγωγό φυσικού αερίου την ώρα που η Ευρώπη πρέπει να επιλύσει τα ενεργειακά της θέματα. Αντιθέτως, φαίνεται να πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να εκφράζουν δυσαρέσκεια για τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς. Πολλώ δε μάλλον όταν έχουν προνομιακές σχέσεις με την Ελλάδα σε θέματα εξοπλισμών, τη βάση της Σούδας σε πλήρη λειτουργία και επιπλέον όταν η κυβέρνηση συνομιλεί με τις ΗΠΑ με τη γλώσσα της αλήθειας.

Τα θέματα που έχουν προκύψει μετά το πέρασμα Τσίπρα από τη Μόσχα αναμένεται να συζητηθούν στην επικείμενη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον Τζον Κέρι.

Το ταξίδι στη Ρωσία εξυπηρετεί τη νέα κυβέρνηση και στην κατεύθυνση τού να υπενθυμίσει στην Αγκυρα ότι δεν είναι ή δεν μπορεί να γίνει ο μόνος περιφερειακός παίκτης στην ευρύτερη περιοχή, ιδίως όταν Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ. Οι καταγγελτικές δηλώσεις εντός του Κρεμλίνου για το Κυπριακό και τη στασιμότητά του εξαιτίας της τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς ήταν απλώς μια υπενθύμιση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Ερντογάν πως η Τουρκία δεν είναι μόνη της στην περιοχή.

Το 2016 καθορίστηκε να είναι χρονιά της Ρωσίας για τη χώρα μας και αντιστοίχως χρονιά της Ελλάδας για τη Ρωσία. Τι μπορεί να συμβεί μέσα σ’ αυτήν τη χρονιά; Πολλά. Είναι η ίδια χρονιά που οι ρώσοι μοναχοί εορτάζουν τη συμπλήρωση 1.000 χρόνων μοναστικού βίου στο Αγιον Ορος, γεγονός που θα γιορταστεί και με εκδηλώσεις στις οποίες θα συνδράμει και η ελληνική κυβέρνηση.

ΠΟΥΤΙΝ

«Αγχος έχει αυτός που του χρωστάνε»

Για τον Πρωθυπουργό η επίσκεψη στη Μόσχα απέδωσε καρπούς. Στο τετ α τετ του με τον Πούτιν, ο ρώσος συνομιλητής του τού είπε συμβουλευτικά: «Οταν χρωστάς πολλά το άγχος το έχει αυτός που του χρωστάνε». Ετσι κι ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι οι δανειστές μας θα υποστούν συνέπειες εξίσου σημαντικές με τη χώρα μας εφόσον την οδηγήσουν στην ασφυξία. Εξ αυτού και μόνο του λόγου θεωρεί ότι ακόμη και σε επίπεδο συμβολισμών η παρουσία του δίπλα στον Βλαντίμιρ Πούτιν λειτουργεί ως ψυχολογικός μοχλός πίεσης.