Στενοί σύμμαχοι του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ο γαμπρός του επικεφαλής του τουρκικού κράτους, συμπεριλαμβάνονται στις εκλογικές λίστες του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ανακοίνωσε την Τρίτη το κόμμα, ενισχύοντας τις ελπίδες του τούρκου προέδρου να παγιώσει την υποστήριξη που χρειάζεται προκειμένου να ενισχύσει τις προεδρικές εξουσίες.

Λιγότεροι από τους μισούς εκ των 312 νυν βουλευτών του AKP έχουν συμπεριληφθεί στις λίστες, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές στο κόμμα, που κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική ζωή για τουλάχιστον μία δεκαετία, μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Ο γαμπρός του Ερντογάν, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και δύο από τους συμβούλους του βρίσκονται στις λίστες που κατατέθηκαν στην εκλογική επιτροπή, όπως επίσης ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρώην επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Αξιών Κωνσταντινούπολης.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο σύζυγός μίας από τις κόρες του Ερντογάν, της Εσρα, βρίσκεται μεταξύ των υποψηφίων στην Κωνσταντινούπολη διεκδικώντας μία από τις 550 έδρες της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Ο Αλμπαϊράκ, που παντρεύτηκε την Εσρα Ερντογάν τον Ιούλιο του 2014 υπό την παρουσία πολλές ξένων ηγετών, διηύθυνε έως τα τέλη του 2013 τον όμιλο συμμετοχών Çalık. Πρόσφατα άρχισε να δημοσιεύει άρθρα γνώμης σε εφημερίδες που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, τροφοδοτώντας τις φήμες για μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για μια υπουργική θέση.

Στα ψηφοδέλτια της αντιπολίτευσης

«Οι περισσότεροι από εμάς κάναμε τα πρώτα μας βήματα στην πολιτική με εκείνον» δήλωσε ο βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Μουσταφά Σεντόπ, κληθείς να απαντήσει εάν ο Ερντογάν ενεπλάκη στην επιλογή των υποψηφίων.

«Υπήρξε παρέμβαση σε αυτό το πλαίσιο; Υπό μια ευρύτερη έννοια, κάποιος θα μπορούσε να απαντήσει θετικά, όχι όμως υπό την έννοια του να κοιτάξει τη λίστα και να την αναλύσει» είπε ο Σεντόπ σε δημοσιογράφους.

Και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν επίσης τις λίστες των υποψηφίων τους την Τρίτη.

Το φιλοκουρδικό κόμμα, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιό του έναν εξάδελφο του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν και έναν συνιδρυτή του AKP. Οι μισοί εκ των υποψηφίων του κόμματος είναι γυναίκες.

Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) συμπεριέλαβε τον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας Ντουρμούς Γιλμάζ και τον πρώην υποψήφιο για τον προεδρικό θώκο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου.

Με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), κατεβαίνει στις εκλογές ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ, καθώς επίσης ένας διακεκριμένος δημοσιογράφος κι ένας πρώην στρατηγός: και οι δύο είχαν εκτίσει ποινές φυλάκισης έπειτα από δίκες για συνομωσίες με σκοπό απόπειρες πραξικοπήματος.