Ένας στους τρεις Ευρωπαίους παραβαίνει το νόμο μη φορώντας ζώνη ασφαλείας στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου. Αυτό αποκαλύπτει μια νέα έρευνα με χορηγό τη Ford, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 7.100 ενήλικες από όλη την Ευρώπη.

Για τη μεγάλη πλειοψηφία των κατόχων αυτοκινήτων, η χρήση ζώνης ασφαλείας στο εμπρός κάθισμα έχει γίνει συνήθεια σαν αποτέλεσμα της συνεχώς αυστηρότερης νομοθεσίας που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη και της αυξημένη επίγνωσης του κοινού σχετικά με τα πλεονεκτήματα ασφάλειας.

Όμως δεν ισχύει το ίδιο για πολλούς επιβάτες που ταξιδεύουν στα πίσω καθίσματα.

Επιπλέον, σχεδόν ο ένας στους τέσσερις οδηγούς δεν επιμένει οι πίσω επιβάτες να φοράνε τις ζώνες τους.

Το 46% των ατόμων που δεν φοράνε ζώνη ασφαλείας στα πίσω καθίσματα είναι άνω των 40 ετών. Επίσης, τα άτομα ηλικίας 24 ετών και κάτω – που μεγάλωσαν σε μία εποχή όπου οι γονείς τους ήταν πιο συνειδητοποιημένοι στη χρήση πίσω ζωνών ασφαλείας και παιδικών καθισμάτων – αποτελούν το 21% ενώ οδηγοί άνω των 40 επίσης συνήθως δεν υποχρεώνουν τους πίσω επιβάτες να φοράνε ζώνη ασφαλείας.

Οι χειρότεροι στη χρήση της ζώνης ασφαλείας στα πίσω καθίσματα είναι οι Ρουμάνοι, όπου το 84% δεν φοράει ζώνη ασφαλείας.

Ακολουθούν οι Ιταλοί (56%), και οι Ισπανοί, που βρίσκονται στην τρίτη θέση (39%). Οι Ρουμάνοι οδηγοί ήταν επίσης εκείνοι που δεν επέμεναν οι πίσω επιβάτες να φοράνε ζώνες ασφαλείας (μόλις το 39% το τηρεί), και ακολουθούν οι Ιταλοί (53%), και οι Βέλγοι (85%).