Την άδεια του συνασπισμού χωρών υπό τη Σαουδική Αραβία, που συνεχίζουν τις αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη, πήρε ο Ερυθρός Σταυρός για να στείλει από αέρος ιατρικό προσωπικό και ανθρωπιστική βοήθεια καθώς η κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται. Αιματηρές συγκρούσεις ανταρτών Χούτι και αντίπαλων ενόπλων ομάδων στο Aντεν, με αναφορές για δεκάδες νεκρούς. Την ίδια ώρα, ξένες κυβερνήσεις συνεχίζουν την απομάκρυνση υπηκόων τους.

Οι συγκρούσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 500 άτομα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ, και ο Ερυθρός Σταυρός είχε ζητήσει πάγωμα των επιδρομών για την παράδοση βοήθειας.

Τελικά, μετά την καθυστέρηση για την οποία ο Ερυθρός Σταυρός επέρριπτε την ευθύνη στη Σαουδική Αραβία, δόθηκε άδεια από το Ριάντ να πραγματοποιηθούν πτήσεις παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Ριάντ, υπενθυμίζεται, είχε θέσει υπό τον έλεγχό του τον εναέριο χώρο της Υεμένης εντός λίγων ημερών από την έναρξη των επιδρομών.

Η Σαουδική Αραβία είχε ξεκινήσει στις 26 Μαρτίου επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών Χούτι, οι οποίοι είχαν καταλάβει το βόρειο τμήμα της χώρας και τη Σαναά και είχαν εκδιώξει τον πρόεδρο Χάντι στο Άντεν. Οι αντάρτες υποστηρίζονται από το Ιράν, και η Σαουδική Αραβία -που θεωρεί «φυσικό χώρο επιρροής» της την αρκετά φτωχότερη Υεμένη- παρακολουθούσε με ανησυχία τις εξελίξεις.

Μέχρι στιγμής ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, οι επιδρομές δεν φαίνεται να έχουν καταφέρει καθοριστικό πλήγμα στην εξουδετέρωση του κινδύνου που εγείρουν οι Χούτι.

Παράλληλα με τις αεροπορικές επιχειρήσεις, συνεχίζονται και οι συγκρούσεις επί του εδάφους. Το τελευταίο 24ωρο, πηγές από ομάδες ενόπλων που πρόσκεινται στον πρόεδρο Χάντι ανέφεραν ότι στις συγκρούσεις στο Άντεν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 47 μαχητές και από τις δύο πλευρές.

Οι ξένες χώρες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις για απομάκρυνση και των τελευταίων υπηκόων τους που έχουν μείνει στην Υεμένη.

Η Ινδία προσπαθεί να απομακρύνει τους συνολικά 4.000 πολίτες της με μικρά σκάφη πάνω σε πολεμικό πλοίο που έχει δέσει έξω από το λιμάνι του Άντεν. Νωρίτερα, κινεζική επιχείρηση είχε επίσης συνδράμει σε απομάκρυνση υπηκόων τρίτων χωρών (πράγμα αρκετά σπάνιο για το Πεκίνο).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από