Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος βρέθηκε στο πεδίο βολής όπου αντάλλαξαν πυρά κυβέρνηση και αντιπολίτευση καθώς τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ έκριναν ότι με την παρουσία του και την παρέμβασή του στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής για το Χρέος «επικύρωσε» τις επιλογές της Ζωής Κωνσταντοπούλου και γενικότερα τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Παυλόπουλος, συνέδεσε ευθέως τον λογιστικό έλεγχο του χρέους με την εθνική κυριαρχία στέλνοντας αυστηρό μήνυμα σε πιστωτές και ευρωπαίους εταίρους. «Η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που απορρέουν απ’ τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη και τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε αναλάβει, αλλά έχει και δικαιώματα που προκύπτουν από την εθνική κυριαρχία, η οποία δεν έχει εκχωρηθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Ενδεικτικές των αντιδράσεων που ακολούθησαν είναι τα δηκτικά σχόλια του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος διεμήνυσε ότι ο κ. Παυλόπουλος «είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όχι της κυβερνητικής πλειοψηφίας», καθώς και του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου, ο οποίος εστίασε στη συνευθύνη Παυλόπουλου για τη διόγκωση του χρέους λόγω των αθρόων προσλήψεων που έγιναν κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εσωτερικών επί κυβέρνησης Καραμανλή.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ. Με αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων, πάντως, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε και χθες αντίστοιχα μηνύματα κατά την παρουσία του στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου: «Ο αγώνας για την ελευθερία συνεχίζεται ακόμη και σήμερα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, γιατί μπορεί και άλλες δυνάμεις, πέρα από εκείνες που παραδοσιακά απειλούσαν την ελευθερία, και σήμερα να μην αφήνουν τον άνθρωπο να αναπτύξει την προσωπικότητά του σύμφωνα με τις δυνατότητες του», τόνισε με έμφαση και κατέληξε λέγοντας ότι «οι Ελληνες μένουμε πιστοί σε αυτές τις αρχές και αξίες μας και δεν υποστέλλουμε τη σημαία».