Δύσκολα μπορεί κανείς να πει ποιος έχει τον έλεγχο της Υεμένης, καθώς η κατάσταση στη χώρα είναι χαοτική. Μάχες έχουν ξεσπάσει ανάμεσα στην Αλ Κάιντα, σε αντάρτες Χούτι και σε ειδικές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας και δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

Ο ΟΗΕ μιλά για 519 νεκρούς και 1.700 τραυματίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με το CNN που επικαλείται πληροφορίες αξιωματούχων της Υεμένης, τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους 58 άτομα και έχουν τραυματιστεί άλλα 200 μόνο στο Άντεν.

Αεροπορική επιδρομή σε χωριό κοντά στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, στοίχισε τη ζωή σε μια εννεαμελή οικογένεια, δήλωσαν κάτοικοι, σε ένα πλήγμα που φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον των ανταρτών Χούτι.

Δύο Σαουδάραβες συνοριοφύλακες σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε περιοχή στα σύνορα Σαουδικής Αραβίας- Υεμένης, από πυρά που ερρίφθησαν από την Υεμένη.

Ενδεικτικό της χαοτικής κατάστασης είναι ότι ακόμα και ο στρατός έχει διασπαστεί: υπάρχουν οι πιστοί στον πρόεδρο της χώρας Αμπντραμπού Μανσούρ Χάντι που πολεμούν τους Χούτι και οι πιστοί στους Χούτι και τον προκάτοχο του Χάντι, πρώην πρόεδρο Αλί Αμπντουλά Σαλέχ.

Εκτός από τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιεί η Σαουδική Αραβία με άλλα σουνιτικά μουσουλμανικά κράτη, την Παρασκευή ειδικές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας έφτασαν στην Υεμένη (όπως ανέφερε πηγή από τη Σαουδική Αραβία στο CNN).

Οι ειδικές δυνάμεις συντονίζουν και συμβουλεύουν τους στρατιώτες που μάχονται τους Χούτι.

Πριν από μερικές ημέρες, το κέντρο του Άντεν είχαν καταλάβει οι Χούτι, αλλά δυνάμεις πιστές στον Χάντι κατάφεραν να τους απωθήσουν από την πόλη.

Σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα προστίθεται και η παρουσία της Αλ Κάιντα, η οποία επωφελείται της κατάστασης.

Πριν από μερικές ημέρες, σουνίτες ισλαμιστές απελευθέρωσαν περίπου 270 κρατούμενους από τη φυλακή στην πόλη Μουκάλα. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και μέλη της Αλ Κάιντα, καθώς και ο Χαλέντ Μπατάρφι, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης.

Φωτογραφίες των οποίων η αυθεντικότητα δεν έχει επιβεβαιωθεί δείχνουν τον Μπατάρφι μπροστά σε κάποια προεδρική κατοικία.

Ενώ οι κρατικές δομές έχουν αποδιοργανωθεί, η Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου, προχώρησε σε μια αληθινή επίδειξη ισχύος καταλαμβάνοντας, χωρίς αντίσταση σύμφωνα με αξιωματούχους, το γενικό επιτελείο του στρατού και το λιμάνι της Μουκάλα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα, Σάββατο, για να εξετάσει την κατάσταση στην Υεμένη μετά από αίτημα της Ρωσίας ώστε να συζητηθεί μια παύση των αεροπορικών επιδρομών από τη Σαουδική Αραβία για ανθρωπιστικούς λόγους. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).