Οι ιρακινές δυνάμεις, που μόλις ανακατέλαβαν την πόλη Τικρίτ από το Ισλαμικό Κράτος, ανακάλυψαν την Τετάρτη ομαδικούς τάφους στους οποίους βρίσκονταν τα οστά εκατοντάδων νεοσύλλεκτων που εκτελέστηκαν τον Ιούνιο του 2014, δήλωσε ένας υπουργός.

Η σφαγή του Σπάικερ, από το όνομα της στρατιωτικής βάσης που βρίσκεται βόρεια του Τικρίτ απ’ όπου οι τζιχαντιστές απήγαγαν τους κυρίως σιίτες νεοσύλλεκτους, είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Ο ιρακινός υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ αλ Γάμπαν δήλωσε ότι οι ομαδικοί τάφοι εντοπίστηκαν στη συνοικία όπου βρισκόταν το μέγαρο του πρώην προέδρου Σαντάμ Χουσέιν, στην όχθη του ποταμού Τίγρη.

«Αυτή η τοποθεσία μάς θυμίζει όσους σκοτώθηκαν άδικα, μας θυμίζει τη σφαγή», δήλωσε ο Γάμπαν, με δάκρυα στα μάτια, από ένα σημείο του Τίγρη όπου βρισκόταν το κτίριο του λιμενικού και στο οποίο είναι ακόμη ορατά τα σημάδια από αίμα. «Ηταν αθώοι», πρόσθεσε.

«Βρήκαμε δεκάδες δελτία ταυτότητας»

«Σήμερα ο δειλοί νικήθηκαν, Θα τους κυνηγήσουμε όπου κι αν βρίσκονται και θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη σε όλο το Ιράν», υπογράμμισε.

Φωτογραφίες που είχε δώσει στη δημοσιότητα το ΙΚ έδειχναν στρατιώτες να εκτελούνται και να ρίχνονται στον Τίγρη στο σημείο κοντά στο κτίριο του λιμενικού.

«Βρήκαμε δεκάδες δελτία ταυτότητας» κοντά σε έναν από τους ομαδικούς τάφους, επεσήμανε ο αστυνόμος Χουσέιν αλ Ρικάμπι. Τα στοιχεία αυτά αντιστοιχούν στην ταυτότητα των νεοσύλλεκτων που εξαφανίστηκαν ή εκτελέστηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η φωτογραφία με την εν ψυχρώ εκτέλεση των νεοσυλλέκτων που είχε προκαλέσει την διεθνή κατακραυγή.

Το ΙΚ, που κατέλαβε μεγάλο μέρος του Ιράκ κατά την προέλασή του τον Ιούνιο του 2014, επιτέθηκε τον ίδιο μήνα στη στρατιωτική βάση Σπάικερ και σκότωσε εκατοντάδες νεοσύλλεκτους, στην πλειονότητά τους σιίτες. Σουνιτικές φυλές κατηγορήθηκαν ότι συνήργησαν στη σφαγή.

Στο μεταξύ φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές λεηλάτησαν την Τετάρτη καταστήματα στο κέντρο της Τικρίτ.

Προκαλούν ανησυχία

Τα μέλη των πολιτοφυλακών άρπαξαν ρούχα, σαμπουάν ακόμη και αφρό ξυρίσματος από δύο καταστήματα στο κέντρο της πόλης, προτού διαφύγουν επιβαίνοντας σε διάφορα οχήματα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Επίσης δύο φορτηγά εθεάθησαν να φεύγουν από την πόλη γεμάτα με καινούργια λάστιχα, μια γεννήτρια και έναν καθρέφτη, ο οποίος έπεσε στο οδόστρωμα και έσπασε.

Τα επεισόδια αυτά, αν και μεμονωμένα, προκαλούν ανησυχία για τη συμπεριφορά κάποιων μαχητών των πολιτοφυλακών που πολέμησαν στο πλευρό του ιρακινού στρατού.

Εξάλλου, όπως έκαναν και σε άλλες περιοχές, οι πολιτοφυλακές έγραψαν με σπρέι τα ονόματά τους σε σπίτια και καταστήματα της Τικρίτ.