Παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), αλλά και από βουλευτής ο Πέτερ Γκαουβάιλερ, εξαιτίας της ευρωπαϊκής πολιτικής που ακολουθεί το κόμμα του.

«Μου ζητήθηκε δημοσίως να ψηφίσω στη Βουλή- επειδή είμαι αντιπρόεδρος της CSU- αποφασίζοντας για το αντίθετο αυτού που αντιπροσωπεύω εδώ και χρόνια ενώπιον του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου και ενώπιον των ψηφοφόρων μου» δήλωσε ο κ. Γκαουβάιλερ και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο είναι ασυμβίβαστο με τη δική του αντίληψη περί της αποστολής του βουλευτή.

Ο κ. Γκαουβάιλερ έχει ψηφίσει εναντίον των «πακέτων» βοήθειας για την Ελλάδα αλλά και εναντίον της σύστασης του ΕΜΣ. Επιπλέον προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικός ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης και η πολιτική της ΕΚΤ.

Μετά την τελευταία ψηφοφορία για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος, όπου και πάλι καταψήφισε την πρόταση της κυβέρνησης, ήρθε σε απευθείας σύγκρουση με τον αρχηγό του κόμματός του και πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος μάλιστα είχε δηλώσει «ή εσείς ή εγώ».

Την απόφαση του κ. Γκαουβάιλερ να παραιτηθεί χαιρέτισε το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).