Η δήλωση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη ότι θα χρειαστούν έξι μήνες για να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια ήταν μαχαιριά στην καρδιά για τις τράπεζες.

Oπως έγινε φανερό από τα ετήσια αποτελέσματά τους για το 2014, η μεγαλύτερη πληγή στους ισολογισμούς τους ήταν οι αυξημένες προβλέψεις που έπρεπε να λάβουν έναντι των επισφαλειών.

Με την οικονομία να έχει παγώσει, αλλά και τους δανειολήπτες να περιμένουν την ευνοϊκή ρύθμιση για παλιές και νέες οφειλές, οι επισφάλειες παίρνουν ξανά την ανηφόρα. Και με τα κόκκινα δάνεια να φτάνουν τα 80 δισ. ευρώ, τα περιθώρια ελιγμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι περιορισμένα.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι τραπεζίτες περιμένουν εναγωνίως μια νομοθετική ρύθμιση από την πλευρά της κυβέρνησης, όποιο και αν είναι το περιεχόμενό της. Γιατί βρίσκονται αντιμέτωποι με το εξής παράδοξο: ακόμα και στις περιπτώσεις που οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν όντως οικονομικά προβλήματα και υπάρχει επιθυμία ρύθμισης, περιμένουν τη νομική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, προσδοκώντας σε ακόμη καλύτερους όρους.

Εντούτοις, το πολυθρύλητο νομοσχέδιο πηγαίνει από παράταση σε παράταση, παγώνοντας ένα κύμα μαζικών ρυθμίσεων που θα μπορούσε να απεμπλέξει κεφάλαια από τις τράπεζες, δίνοντάς τους ανάσα σε μια αντικειμενικά δύσκολη εποχή.

Την ίδια στιγμή όμως η καθυστέρηση στη νομοθετική διαδικασία βλάπτει και τους δανειολήπτες οι οποίοι, περιμένοντας την όποια ρύθμιση, ενσυνείδητα δεν αναδιαρθρώνουν τις οφειλές τους και έτσι συνεχίζουν να επιβαρύνονται με υψηλές δόσεις και επιτόκια. Αλλοι πάλι επιλέγουν να προσφύγουν στον νόμο Κατσέλη, ξεκινώντας μια δικαστική περιπέτεια που διαρκεί χρόνια.

«Υπολογίζαμε ότι η ρύθμιση θα είχε ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2014, από την προηγούμενη κυβέρνηση. Τώρα ακούμε ότι μεταφέρεται για το φθινόπωρο του 2015, δηλαδή έναν χρόνο αργότερα. Είναι ένας ακόμη χαμένος χρόνος» εξηγεί κορυφαίος τραπεζίτης.

Και προσθέτει ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι δανειολήπτες επηρεάζουν αρνητικά και την πραγματική οικονομία. «Αν κάποιος ρυθμίσει τα χρέη του και φέρει τη δόση στο μισό, θα διαθέσει άμεσα τα υπόλοιπα χρήματα στην αγορά, πληρώνοντας φόρους και ενισχύοντας την κατανάλωση».