Μετά τους φακούς επαφής που μετρούν το σάκχαρο στα δάκρυα, η Google επεκτείνεται σε νέες ιατρικές εφαρμογές. Συνεργάζεται τώρα με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Johnson & Johnson για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς χειρουργικών ρομπότ.

Οι δύο εταιρείες «επιδιώκουν να αναπτύξουν νέα ρομποτικά εργαλεία και δυνατότητες για χειρουργούς και επαγγελματίες της χειρουργικής αίθουσας οι οποίες θα συνδυάζουν κορυφαίες ιατρικές τεχνολογίες και προηγμένα συστήματα ρομποτικής, απεικόνισης και ανάλυσης δεδομένων» ανακοίνωσε η J&J.

Στόχος είναι αφενός η διευκόλυνση των χειρουργών, αφετέρου ο περιορισμός των χειρουργικών τραυμάτων και του χρόνου ανάρρωσης.

Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν ανακοινώθηκαν. Η Google θα συνεργαστεί με την Ethicon, θυγατρική της J&J που ειδικεύεται στις ιατρικές συσκευές.

Η ρομποτική αξιοποιείται εδώ και περίπου 15 χρόνια για επεμβάσεις στην καρδιά, τα μάτια και τον προστάτη, μεταξύ άλλων.

Η Google προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να επεκταθεί στις ιατρικές εφαρμογές, και παρουσίασε πέρυσι τα σχέδιά της για έναν «έξυπνο» φακό επαφής που διορθώνει την πρεσβυωπία και μετρά τα επίπεδα σακχάρου στα δάκρυα των διαβητικών. Τον Απρίλιο του 2014, μάλιστα, η εταιρεία κατέθεσε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για φακούς επαφής που ενσωματώνουν κάμερα.

Ο γίγαντας του Διαδικτύου έχει εξάλλου αναδειχθεί σε μεγάλο παίκτη στην αγορά ρομποτικής, έχοντας εξαγοράσει την εταιρεία Boston Dynamics που αναπτύσσει ρομπότ για τον αμερικανικό στρατό.