Αναταράξεις στις συναλλαγές και αναστάτωση στην αγορά προκαλεί σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλη Κορκίδη η αβεβαιότητα που επικρατεί σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα, με το αν θα προκύψει συμβιβαστική, επωφελής προς τη χώρα, συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, που θα θέσει τέλος στα σενάρια καταστροφολογίας περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα.

Όπως επισημαίνει σε δήλωση του τη Δευτέρα, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια κλιμάκωση της απαίτησης πολλών οίκων για προπληρωμή παραγγελιών και πλήρη κάλυψη με έκδοση τραπεζικών εγγυήσεων από τις ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα η δυσπιστία σε βάρος της ελληνικής οικονομίας μετά και την πρόσφατη υποβάθμισή από τον οίκο Fitch λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, ειδικά στον κλάδο του εμπορίου αλλά και στην εγχώρια βιομηχανία και μεταποίηση.

Ο κ. Κορκίδης επισημαίνει ότι δεν είναι καθόλου εύκολο για μια εισαγωγική επιχείρηση να προεξοφλεί εις ολόκληρον και μάλιστα τοις μετρητοίς τις παραγγελίες, που έχει ανάγκη από το εξωτερικό. «Τουλάχιστον 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις» όπως αναφέρει, «αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις της λειτουργίας τους, 1 στις 5 εμφανίζεται αδύναμη να καλύψει τις οικονομικές της υποχρεώσεις και πάνω από 2 στις 5 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία».

«Ούτε το μαρτύριο της σταγόνας, που περνάμε σήμερα, ούτε ο ξαφνικός θάνατος εξόδου μας από το ευρώ, είναι επιλογές του ελληνικού λαού και δεν νομιμοποιούνται να είναι στις επιλογές της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης», αναφέρει ο κ. Κορκίδης και τάσσεται υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού με «ειλικρινείς υποχωρήσεις» εκατέρωθεν.