Αργό πετρέλαιο, υπολογιστές, αυτοκίνητα και χαλκός. Τίποτε δεν είναι πιο σημαντικό στην αγορά εμπορευμάτων από αυτά τα προϊόντα –ειδικά για τις χώρες που τα έχουν και τα εξάγουν.

Μεγάλες κερδισμένες είναι φέτος 36 οικονομίες σε όλον τον κόσμο, από αυτές που παρακολουθεί το Bloomberg, οι οποίες αναμένεται ότι θα καταγράψουν μεγάλο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που αποτελεί την καλύτερη ένδειξη για το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Bloomberg σε 75 χώρες.

Οι πλούσιες χώρες που δραστηριοποιούνται στις εξαγωγές μαύρου χρυσού, όπως είναι το Κουβέιτ και η Νορβηγία, βρίσκονται πολύ κοντά στην κορυφή της σχετικής λίστας, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα σημαντική υποχώρηση.

Οι δύο αυτές χώρες αναμένεται ότι θα καταγράψουν πλεόνασμα που θα ξεπεράσει φέτος το 10% του Ακαθάριστου Εθνικού τους Προϊόντος. Αντίθετα, η Σαουδική Αραβία, που εξάγει το περισσότερο πετρέλαιο από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, θα δει φέτος το πλεόνασμά της να μειώνεται σε λιγότερο από 1%. Πρόκειται για μεγάλη αντίθεση σε σύγκριση με πέρυσι. Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Σαουδικής Αραβίας αναμενόταν να φτάσει το 2014 σε 15%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πολύ καλά όσον αφορά τα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών

συναλλαγών τα πάει επίσης η Δυτική Ευρώπη, καθώς εκεί βρίσκονται οι 8 από τις 15 χώρες της σχετικής λίστας. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται η Ολλανδία, η Δανία και η Γερμανία, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στις εξαγωγές παγκοσμίως.

Η μεγάλη ενίσχυση του ελβετικού φράγκου σημαίνει επίσης ότι η Ελβετία μπορεί να πει αντίο στα πολύ μεγάλα πλεονάσματα –με διψήφιο ποσοστό –του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελβετίας θα υποχωρήσει φέτος στο 8,3%.

Το μεγαλύτερο πλεόνασμα από τότε που μπήκε στην ευρωζώνη αναμένεται να πετύχει η Ιρλανδία –αφού θα ανέρχεται σε περίπου 5,5% του ΑΕΠ. Αυτό οφείλεται κυρίως στον πανίσχυρο κλάδο των εξαγωγών σε φαρμακευτικά είδη.

Την πρώτη θέση πάντως στη σχετική λίστα καταλαμβάνει η Σιγκαπούρη, της οποίας το πλεόνασμα αναμένεται να εκτοξευτεί φέτος σε σχεδόν 20% του ΑΕΠ. Η Ταϊβάν θα βρεθεί στην τρίτη θέση με πλεόνασμα 11%.

© Bloomberg News