Παρά την οικονομική αβεβαιότητα που υπάρχει, η μεσαία τάξη στην Ασία αναπτύσσεται ταχέως. Τις επόμενες δεκαετίες αυτό το κομμάτι της κοινωνίας θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την πολιτική και οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή, κάτι που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τον υπόλοιπο κόσμο.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια μεσαία τάξη - ορίζεται ως τα νοικοκυριά στα οποία κάθε μέλος δαπανά κάθε ημέρα από 10 έως 100 δολάρια - θα αυξηθεί έως το 2030 σε 4,9 δισ. Τα δύο τρίτα αυτών αναμένεται ότι θα κατοικούν στην Ασία, με το μεγαλύτερο μερίδιο να αναλογεί στην Κίνα.
Οι χώρες της Ασίας θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την παροχή βοήθειας στη μεσαία τάξη όπως να ενισχύσουν την υγειονομική περίθαλψη, τις υποδομές, να επενδύσουν σε πανεπιστήμια και να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες στην εκπαίδευση και στα εισοδήματα. Επιπλέον πρέπει να δημιουργηθεί ή να ισχυροποιηθεί το δίχτυ της κοινωνικής προστασίας με στόχο να προστατευθεί η μεσαία τάξη από αρνητικά σοκ και να μεγαλώσει η ανάπτυξη που προέρχεται από την αύξηση της κατανάλωσης.
Επιπλέον είναι απαραίτητο να υιοθετηθούν δημόσιες πολιτικές που θα έχουν ως στόχο την ισχυροποίηση της δικαιοσύνης, την αύξηση του εμπορίου και τη βελτίωση της μακροοικονομικής διαχείρισης. Οι πολιτικές αυτές είναι απαραίτητες προκειμένου να υπάρξει διατηρήσιμη ανάπτυξη και να συνεχίσει η ενίσχυση των κοινωνικών στρωμάτων τα οποία έχουν σήμερα τα πιο χαμηλά εισοδήματα. Αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για να αναπτύσσεται συνεχώς η μεσαία τάξη και να επιτυγχάνεται ανάπτυξη της οικονομίας.
Ο Λι Γιονγκ Γουά είναι καθηγητής Οικονομικών στο Ινστιτούτο Ασιατικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Κορέας. Εχει διατελέσει επικεφαλής οικονομολόγος και επικεφαλής του γραφείου περιφερειακής οικονομικής ενοποίησης στην Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ασίας. Ηταν επίσης σύμβουλος του πρώην προέδρου της Νότιας Κορέας Λι Μιούνγκ Μπακ για θέματα διεθνούς οικονομίας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από