Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νέα σειρά προτάσεων ώστε να μην μπορούν πλέον πολυεθνικές εταιρείες να αποφεύγουν την καταβολή φόρων.

Οι χώρες θα πρέπει να ανταλλάσσουν πληροφορίες με την ΕΕ κάθε τρεις μήνες για φορολογικές αποφάσεις που λαμβάνουν. Η Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης ότι θα εξετάσει την επιβολή νέων κανόνων διαφάνειας για τις πολυεθνικές. Ακόμη, θα αναθεωρηθεί ο κώδικας δεοντολογίας για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων και θα ληφθούν μέτρα για να γίνει ποσοτικός προσδιορισμός της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

«Καθένας πρέπει να πληρώνει το μερίδιο του φόρου που του αναλογεί» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις (φωτογραφία επάνω). «Τους επόμενους μήνες θα προωθήσουμε συγκεκριμένες δράσεις για να αντιμετωπίσουμε παραθυράκια» που υπάρχουν, πρόσθεσε.

Η ΕΕ θέλει να αντιμετωπίσει το θέμα της φοροαποφυγής των πολυεθνικών έπειτα από αποκαλύψεις ότι τέτοιες εταιρείες προχώρησαν σε συμφωνίες με χώρες για να μειώσουν το ποσό των φόρων που τους αναλογεί. Οι εποπτικές Αρχές της ΕΕ εξετάζουν ακόμη φορολογικές συμφωνίες που έχουν κάνει εταιρείες όπως η Starbucks, η Amazon, η Apple και θυγατρική της Fiat.

© Bloomberg News