Είναι ο Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα Podemos; Μπορεί. Δεν είναι όμως αυτός ο λόγος που ο βραβευμένος ισπανός σκηνοθέτης του αριστουργηματικού «Δευτέρες με λιακάδα» ακολουθεί με την κάμερα του τον Πάμπλο Ιγκλέσιας και τους συναδέλφους του. Στόχος του, υποστηρίζει, είναι ένα ντοκιμαντέρ για το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στην πολιτική σκηνή της χώρας του.

«Ηταν μία ιδέα, η οποία γεννήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από την αίσθηση ότι κάτι μοναδικό συμβαίνει στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας», εξηγεί στην El Pais. «Για την ακρίβεια – προσθέτει – το ερώτημα που έθεσα στον εαυτό μου ήταν “Αφηγείται κανείς αυτήν την ιστορία;”».

Με αυτήν την πρόταση λοιπόν, ο Λεόν ντε Αρανόα επικοινώνησε με τον Ιγκλέσιας. «Αυτό που με προσελκύει περισσότερο όσον αφορά το αφηγηματικό υλικό είναι η μοναδικότητα του φαινομένου: έχουμε να κάνουμε με μία νέα πολιτική ομάδα, η οποία δεν έχει παρουσία στο Κοινοβούλιο, αλλά παρόλ’ αυτά αμφισβητεί τη δύναμη μεγάλων παραδοσιακών κομμάτων. Και καθώς αυτοεπινοείται, παράλληλα σχηματίζεται προσθέτοντας ενδιαφέρον και ένταση στο τραπέζι», υπογραμμίζει ο ισπανός σκηνοθέτης για να καταλήξει ότι τελικά το Podemos είναι «σαν το καράβι που βγήκε στη θάλασσα ενώ βρίσκεται ακόμη στα σκαριά».

Η διαίσθησή του αυτή έχει ήδη στείλει τον Λεόν ντε Αρανόα σε διάφορες συγκεντρώσεις. Τελευταία φορά, οι δημοσιογράφοι τον εντόπισαν στα μέσα Ιανουαρίου στη Σεβίλη να καταγράφει ένα συμβάν ανάμεσα στην ευρωβουλευτή Τερέζα Ροντρίγκεζ και τον επικεφαλής συνδικάτου της Ανδαλουσίας.

Μέχρι στιγμής, όλα βαίνουν καλώς για τον ισπανό σκηνοθέτη και το νέο του εγχείρημα. Το μόνο εμπόδιο που αντιμετωπίζει – λέει – είναι ο περιορισμός του χρόνου, δεδομένου ότι ετοιμάζει παράλληλα μία ακόμη ταινία. Η νέα του δουλειά («Perfect Day»), στην οποία θα πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων ο Τιμ Ρόμπινς, ο Μπενίσιο ντελ Τόρο και η Ολγα Κιριλένκο, αναμένεται να προβληθεί στα τέλη Αυγούστου.

Το ντοκιμαντέρ για το Podemos έχει σαφείς αναφορές στο ντοκιμαντέρ των Εϊμι Ρας και Αλίσια Σαμς «By the people: The election of Barack Obama» (2009). «Τουλάχιστον ως προς την πρόθεση», υποστηρίζει ο ίδιος ο Λεόν ντε Αρανόα, «στο γεγονός ότι δείχνει τη γέννηση μίας διαδικασίας μεγάλης πολιτικής έντασης». Οι δύο σκηνοθέτιδες είχαν προσεγγίσει τον Ομπάμα πολύ προτού ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσμα.