Αρκούν μερικά από τα αγαπημένα μας μπαχαρικά και λίγα κλαδάκια αρωματικών χόρτων για να μετατρέψουν μια απλή μακαρονάδα σε πιάτο εκλεκτό
Υλικά
1 πακέτο μακαρόνια λεπτά
1 κ.τ.σ χοντρό αλάτι
2-3 κ.τ.σ ελαιόλαδο
1 κ.τ.σ λιωμένο σκόρδο
2 άνθη μοσχοκάρυδου για κάθε μερίδα
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
νιφάδες καυτερής κόκκινης πιπεριάς (μπούκοβο)
πάπρικα καπνιστή
γλυκό κόκκινο πιπέρι
μερικά κλαδάκια φρέσκο δενδρολίβανο και θυμάρι
1 φύλλο δάφνη
τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει και όταν βράσουν (σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία) τα σουρώνουμε και κρατάμε λίγο από το νερό τους.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε και προσθέτουμε το σκόρδο. Ανακατεύουμε 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα αρωματικα, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να σοταριστούν κι αυτά ελαφρά και να βγάλουν τα αρώματά τους χωρίς να καούν και ρίχνουμε το νερό που έχουμε κρατήσει. Πριν εξατμιστούν τα υγρά προσθέτουμε τα μακαρόνια, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.
Σερβίρισμα
Συνοδεύουμε με παρμεζάνα ή άλλο τυρί τριμμένο και φρέσκο πιπέρι και πίνουμε δροσερό (όχι κρύο) ροζέ κρασί.
Τιπς
* Για το βράσιμο των ζυμαρικών χρησιμοποιούμε μια βαθιά κατσαρόλα και τουλάχιστον 2 λίτρα νερό για κάθε πακέτο (500 γρ). Βράζουμε το νερό με κλειστό καπάκι και όταν κοχλάσει ρίχνουμε τουλάχιστον 2-3 κ.τ.γλ αλάτι και τα μακαρόνια. Τα βράζουμε (σύμφωνα με τις οδηγίες) σε ανοικτή κατσαρόλα για να μη φουσκώσουν και χυθεί το νερό και αν χρειαστεί χαμηλώνουμε τη φωτιά. Κάθε τόσο τα ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν. Τα σουρώνουμε αλλά δεν τους ρίχνουμε κρύο νερό για να μη χάσουν τη γεύση τους. Κρατάμε λίγο από το ζεστό νερό μέσα στο οποίο έβρασαν γιατί το άμυλό τους που έχει διαλυθεί εκεί βοηθάει τη σάλτσα να «δέσει» καλύτερα.
* Η ποσότητα των μπαχαρικών εξαρτάται από το πόσο καυτερό θέλουμε το φαγητό μας. Ξεκινήστε με μια πρέζα από το καθένα και αν χρειαστεί προσθέστε περισσότερο στη συνέχεια. Η σύνθεση είναι ενδεικτική. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια μπαχαρικά σας αρέσουν μόνα τους ή ανακατεμένα με ψιλοκομμένα αρωματικά χόρτα.