Το δολάριο των ΗΠΑ έχει φθάσει σε υψηλά 12ετίας έναντι του ευρώ. Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους το αμερικανικό νόμισμα είναι δυνατόν να συνεχίσει να ενισχύεται. Πρώτον, υπάρχει η πιθανότητα η Fed να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια νωρίτερα από όσο αναμένεται. Δεύτερον, ίσως οι επενδυτές αυξήσουν τον δανεισμό σε ευρώ για να τα μετατρέψουν σε δολάρια εκμεταλλευόμενοι τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ. Τέλος, κεντρικές τράπεζες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής μπορεί να εκμεταλλευθούν την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ για να πουλήσουν ομόλογα της ευρωζώνης και να επενδύσουν σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Υπάρχουν όμως και λόγοι για τους οποίους είναι δυνατόν το ευρώ να ενισχυθεί. Πρώτον, εάν το δολάριο συνεχίσει να ανεβαίνει θα πληγεί η οικονομία των ΗΠΑ και η Fed πιθανόν να αλλάξει στάση. Δεύτερον, κυβερνήσεις της Ασίας και της Μέσης Ανατολής μπορεί να μη θελήσουν να μετατρέψουν μεγάλο μέρος των αποθεμάτων τους σε δολάρια. Τρίτον, υπάρχουν πάντα οι ανισότητες στο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Εκατοντάδες δισ. δολάρια θα πρέπει να ρέουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ από την Ευρώπη μόνο για να διατηρηθεί η υπάρχουσα ισοτιμία ευρώ και δολαρίου. Τέλος, πολλοί επενδυτές θα φύγουν από το δολάριο εάν υπάρχει πραγματική οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Πώς είναι δυνατό λοιπόν να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στις αντίθετες αυτές δυνάμεις; Κανένας δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά, όμως ένα πράγμα είναι βέβαιο. Παρότι τα κέρδη των επενδυτών από τις διαφορές στην ισοτιμία ευρώ και δολαρίου ανέρχονται σε 1% – 2% τον χρόνο, οι επενδυτές αυτοί μπορεί εύκολα να χάσουν το ποσό αυτό μέσα σε μία και μόνο ημέρα ή ώρα, αγοράζοντας το λάθος νόμισμα την ώρα που αλλάζει η τάση. Οπως γνωρίζουμε από δεκαετίες εμπειρίας στην Ιαπωνία και στην Ελβετία, το να πουλάει κάποιος ένα νόμισμα που προσφέρει χαμηλά επιτόκια για να κυνηγήσει υψηλότερες αποδόσεις στις ΗΠΑ συχνά αποδεικνύεται ότι είναι ένα ακριβό λάθος.

Ο Ανατόλ Καλέτσκι είναι πρόεδρος του Institute for New Economic Thinking και συγγραφέας του Capitalism 4.0, The Birth of a New Economy