«Διασφαλισμένο είναι μέχρι και το τελευταίο ευρώ για τις συντάξεις και τώρα και στο μέλλον», δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στον ραδιοσταθμόΒΗΜΑ 99,5 ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Απέρριψε το ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και τόνισε ότι αυτό που πρέπει να επανέλθει, για τα έσοδα στα ταμεία, είναι η κρατική χρηματοδότηση.

Για τις αναλογιστικές μελέτες, τόνισε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν, ώστε να περικοπούν οι συντάξεις.

Ο Δημ. Στρατούλης τόνισε ότι τα αποθεματικά των ταμείων δεν κινδυνεύουν και πως τα διαθέσιμά τους είναι ζήτημα των διοικήσεων των ταμείων αν και πώς θα αξιοποιηθούν.

Αναλυτικά ο Δημήτρης Στρατούλης είπε στον ΒΗΜΑ FM 99,5:

Για την καταβολή των συντάξεων:

«Εχουμε διασφαλισμένο μέχρι το τελευταίο ευρώ της τελευταίας σύνταξης, όχι μόνο για το 2015, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και δεν πρέπει να υπάρχει και στους ασφαλισμένους».

Για το αν υπάρχει θέμα αλλαγών στα όρια ηλικίας:

«Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Ούτε αυξήσεις ορίων ηλικίας θα κάνουμε ούτε μειώσεις στις συντάξεις. Και θα σεβαστούμε πλήρως τα θεμελιωμένα δικαιώματα των ασφαλισμένων».

Για τις εισφορές και το ενδεχόμενο αύξησής τους και τα έσοδα των ταμείων:

«Οχι, δεν υπάρχει ενδεχόμενο να αυξηθούν οι εισφορές. Ήδη είναι πολύ μεγάλες στη χώρα μας. Δεν χρειάζεται να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι η κρατική χρηματοδότηση. Να επανέλθουμε σε ένα καθεστώς εγγυημένης, τριμερούς κρατικής χρηματοδότησης και πιστεύουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε, με τη δημιουργία ενός ταμείου εθνικού πλούτου και κοινωνικής ασφάλισης, από τα έσοδα και την εκμετάλλευση του ορυκτού και φυσικού πλούτου και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης, τα οποία λεηλατήθηκαν και κυρίως με το τελευταίο κούρεμα των ομολόγων του Δημοσίου που είχαν στα χέρια τους».

Για τις αναλογιστικές μελέτες των ταμείων:

«Τις μειώσεις των συντάξεων, τις σφαγιαστικές μειώσεις των συντάξεων που έκαναν οι μνημονιακές κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, προσπάθησαν να τις στηρίξουν, να έχουν ένα άλλοθι με κάποιες αναλογιστικές μελέτες ή κάποιες επιστημονικές έρευνες κάποιων οργανισμών. Να υπάρχει ένα επιστημονικό επίχρισμα. Η πολιτική ευθύνη είναι στις κυβερνήσεις. Συμφωνώ με τον κ. Ρωμανιά, αλλά θεωρώ ότι είναι μέγιστο πολιτικό ζήτημα ο τρόπος που αξιολογήθηκαν αυτές οι αναλογιστικές μελέτες και επομένως οι πολιτικές ευθύνες ανήκουν στις μνημονιακές κυβερνήσεις».

Για τα αποθεματικά των ταμείων και το ενδεχόμενο αξιοποίησής τους για τη βελτίωση της ρευστότητας του Δημοσίου:

«Ούτε κατά διάνοια, ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων δεν θα χρησιμοποιηθεί. Και καλό θα είναι η ΝΔ να προσέχει τι λέει για αυτά, γιατί η ίδιασυνέβαλλε από τα 30 δις ευρώ που ήταν τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης, λίγο πριν το 2012, με το PSI και το κούρεμα που έκανε, να φτάσουν τα 3,5 – 4,5 εκατ. ευρώ. Το θέμα είναι αν επιθυμούν οι ίδιες οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να εξασφαλίσουν ως επένδυσή τους ασφαλή και αποδοτική τα ρέπος του Δημόσιου, με πολύ καλό και καλύτερο επιτόκιο από αυτό των τραπεζών. Είναι δικό τους ζήτημα αν θέλουν ή δεν θέλουν να το κάνουν. Δεν θα τους υποχρεώσει κανείς».