Κυριακή βράδυ στη γερμανική τηλεόραση είναι η ώρα του Γκίντερ Γιάουχ. Το τοκ σόου με το όνομά του είναι η δημοφιλέστερη εκπομπή της γερμανικής τηλεόρασης στο πρώτο γερμανικό κανάλι ARD. Χθες με τον Γιάνη Βαρουφάκη σε ζωντανή σύνδεση από την Αθήνα, επί μία ώρα αντιπαράθεση για την κρίση, με δύο γερμανούς δημοσιογράφους και τον υπουργό Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ.

Η Ευρώπη και το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι ήταν οι συχνότερες λέξεις στην αρχή ότι «η ευρωζώνη δεν πρέπει να κατακερματιστεί».

«Οι ολιγάρχες παραμένουν στόχος, αλλά η κυβέρνηση είναι ακόμα στην αρχή». «Το πρόβλημα με τη φοροδιαφυγή είναι ότι τα λεφτά δεν είναι πλέον στην Ελλάδα» και «δεν έχω πρόσβαση στα λεφτά αυτά», ήταν οι χαρακτηριστικότερες ατάκες του χειμαρρώδους Βαρουφάκη.

Δεν έλειψαν τα κομπλιμέντα στον Σόιμπλε, «ήταν προνόμιο που τον γνώρισα» είπε, αποστασιοποιούμενος και από τον Καμμένο που μίλησε για «ψυχολογικό πόλεμο» του Σόιμπλε.

Και έκλεισε διαβεβαιώνοντας το γερμανικό κοινό των εκατομμυρίων τηλεθεατών ότι «οι προεκλογικές υποσχέσεις αφορούν μόνο εκείνους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας».

Λαπαβίτσας (ξανά)χτύπησε μέσω της «Bild»

Τα σοκ είναι απανωτά. Μετά τον Πάνο Καμμένο, τη σκυτάλη στην «Bild» πήρε ο Κώστας Λαπαβίτσας: ο γνωστός για τις απόψεις του καθηγητής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την πλήρη διαγραφή του χρέους με ταυτόχρονη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Ο καλύτερος δρόμος είναι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη» επανέλαβε ο Λαπαβίτσας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα που καθημερινά στοχεύει την Ελλάδα με ακραία έως και χυδαία δημοσιεύματα.

«Αυτό όμως πρέπει να γίνει συναινετικά με την ΕΕ και συντεταγμένα. Χωρίς αναταράξεις, χωρίς μάχες, χωρίς να πέσει αίμα στο χαλί» λέει και συνεχίζει:

«Η Eλλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ, αλλά να παραμείνει μέλος της ΕΕ. Φυσικά θα υπάρξει μία φάση προσαρμογής, μία φάση με δύο νομίσματα και δύο τιμές –στην τοπική και στο ευρώ. Αλλά όταν το κράτος θα βάζει φόρους και θα πληρώνει με το νέο νόμισμα, όλο και θα επικρατεί το νέο νόμισμα». Το κούρεμα όλου του χρέους θα είναι το «αντίτιμο» για την έξοδο από το ευρώ, εξηγεί. «Προκειμένου να γίνει συντεταγμένα θα πρέπει η ΕΚΤ να στηρίξει την ισοτιμία του νέου νομίσματος και τις ελληνικές τράπεζες. Το κόστος δεν θα είναι σημαντικό», επιμένει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.