Από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα και «έσπρωξε» τις τράπεζες στον ELA, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βιώνουν το κινεζικό μαρτύριο της σταγόνας.

Κάθε εβδομάδα περιμένουν με αγωνία τις αποφάσεις του κ. Ντράγκι για το αν θα μπορούν να συνεχίζουν να δανείζονται, αλλά κυρίως για το πόσα χρήματα θα μπορούν να αντλήσουν από τον ELA.

Σε αυτό το αλισβερίσι, ο κ. Ντάγκι εμφανίζεται εξαιρετικά φειδωλός. Φροντίζει να υπάρχουν αρκετά χρήματα ώστε να μη «σκάσει» το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά ώς εκεί.

Η αύξηση στα όρια κάθε εβδομάδα γίνεται με το σταγονόμετρο, ίσα ίσα για να καλυφθούν τα χρήματα που φεύγουν από τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια.

«Οι όροι της ΕΚΤ είναι ξεκάθαροι» εξηγεί κορυφαίος τραπεζίτης. «Ο Ντράγκι δεν θα αφήσει τις ελληνικές τράπεζες να πάθουν κάτι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλει τα χρήματα του ELA να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση για δημοσιονομικούς σκοπούς. Ετσι, όχι μόνο μας δανείζει με φειδώ, αλλά ελέγχει και την κάθε κίνησή μας».

Με άλλα λόγια, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο κέντρο ενός πολιτικο-οικονομικού παιχνιδιού ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους θεσμούς. Με τη διαφορά ότι όσο εκτυλίσσεται το παιχνίδι αυτό η θέση τους δυσχεραίνει. Και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν τελικά θα μείνουν ουσιαστικά αλώβητες.

Και αυτό γιατί η εξάρτηση από τον ELA σε συνδυασμό με την εξαιρετικά «φειδωλή» διάθεση ρευστότητας από την ΕΚΤ απειλεί να σακατέψει τη λειτουργία τους.

Νέα δάνεια δεν δίνονται, γραμμές χρηματοδότησης κόβονται, οι επισφάλειες έχουν πάρει ξανά την ανιούσα και τα χαρτοφυλάκια των καταθέσεων μειώνονται καθημερινά.

Το «καμπανάκι» που χτύπησε εξάλλου και ο διοιηκητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δεν είναι τυχαίο. Συμμετέχοντας στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, βλέπει την κατάσταση εκ των έσω.

Και με την εμπειρία του ως υπουργού Οικονομικών αλλά και διοικητή τράπεζας μπορεί να διαγνώσει το προφανές: Αν το μαρτύριο της σταγόνας συνεχιστεί για πολύ, είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει ανήκεστο βλάβη.