«Ταξίδεψε» γενιές και γενιές. Με τον Ζακ-Ιβ Κουστό στο τιμόνι και επίδοξους εξερευνητές στο πλευρό του, η «Καλυψώ» διέσχιζε επί χρόνια τους ωκεανούς για να ανακαλύψει το υποθαλάσσιο σύμπαν. Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά το πιο σοβαρό πλήγμα της, όταν βούλιαξε έπειτα από σύγκρουση με φορτηγίδα στη Σιγκαπούρη, η «Καλυψώ» κινδυνεύει ξανά. Μόνο που αυτή τη φορά, δεν είναι η θάλασσα η απειλή, αλλά ο πλειστηριασμός.

Η πιο πρόσφατη περιπέτεια της «Καλυψώς» ξεκίνησε τυπικά τον περασμένο Δεκέμβριο. Επειτα από μία μακρά δικαστική διαμάχη, γαλλικό δικαστήριο έδωσε στη δεύτερη σύζυγο του Κουστό, τη Φρανσίν, διορία έως τις 11 Μαρτίου (την περασμένη Τετάρτη) προκειμένου να μετακινήσει το θρυλικό εξερευνητικό σκάφος των 43 μέτρων από το ναυπηγείο της Βρετάνης όπου βρίσκεται αραγμένο τα τελευταία χρόνια. Βάσει της δικαστικής απόφασης επίσης, η Φρανσίν έπρεπε μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα να εξοφλήσει το ποσόν των 273.000 ευρώ που έχει δαπανηθεί για διάφορες επισκευές, ειδεμή η «Καλυψώ» θα βγει σε πλειστηριασμό.

Ο επικεφαλής του ναυπηγείου, ο Πασκάλ Πιριού, έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις του να ξεφορτωθεί με οιονδήποτε τρόπο την «Καλυψώ». Επειτα από χρόνιες διαμάχες με τη Φρανσίν Κουστό, είναι αποφασισμένος να βρει τις νομικές οδούς που θα του επιτρέψουν να πουλήσει το βρετανικό πρώην ναρκαλιευτικό.

Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο πλευρές αδυνατούν να συμφωνήσουν στο εάν το σκάφος θα πρέπει να ανακαινιστεί για να εκτεθεί ή για να συνεχίσει τα ερευνητικά ταξίδια. «Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να βρούμε ανθρώπους με οικονομική δυνατότητα, οι οποίοι θα ενδιαφέρονταν και θα ήταν έτοιμοι να αναλάβουν το κόστος», υποστηρίζει ο Πιριού τονίζοντας παράλληλα ότι αν και η «Καλυψώ» θέλει πολλή δουλειά, «όλα είναι εφικτά».

Να όμως που η Τετάρτη πέρασε δίχως καμία ουσιαστική ανταπόκριση από την οικογένεια Κουστό. «Η ομάδα Κουστό είναι ήρεμη και πεπεισμένη ότι θα βάλει αίσιο τέλος στο επεισόδιο, το οποίο θα ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατόν», αρκέστηκε να δηλώσει σε ανακοίνωσή της.

Η διαμάχη για την τύχη του «Καλυψώ» είναι η πιο πρόσφατη σε μία σειρά από επονείδιστους καυγάδες ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι οποίες δείχνουν κατά τα άλλα να αγωνιούν για να κρατήσουν ζωντανό όχι μόνο το πλοίο, αλλά και τη μνήμη του θρυλικού καπετάνιου του.