Η Κύπρος δεν θα έχει τελικά ανάγκη το σύνολο των 10 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει το σχέδιο διάσωσης, διότι η οικονομία της ανακάμπτει ταχύτερα από το προβλεπόμενο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλύτερα» δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών λίγες ημέρες πριν από την δεύτερη επέτειο της κρίσης που συγκλόνισε το νησί το 2013.

«Η οικονομία ανακάμπτει. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε ύφεση, αλλά κάθε τρίμηνο υπάρχει βελτίωση», είπε προβλέποντας ότι εντός του 2015 θα υπάρξει επιστροφή σε μία «πολύ χαμηλή ανάπτυξη».

Ο ίδιος ανέφερε πως η Κύπρος έχει λάβει λίγο περισσότερα από 6 δισ. ευρώ από την τρόικα, ενώ εκτίμησε ότι η χώρα δεν θα έχει ανάγκη και τα 10 δισ. ευρώ τα οποία περιλαμβάνονται στο πακέτο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Περιμένουμε ότι δεν θα έχουμε ανάγκη το σύνολο του ποσού, κυρίως εξαιτίας της ταχύτερης από το προβλεπόμενο ανάκαμψης των τραπεζών», εξήγησε, χωρίς να προσδιορίσει το τελικό ποσόν και εν αναμονή της εκταμίευσης της επόμενης δόσης.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η καταβολή της βοήθειας προς την Κύπρο έχει διακοπεί από όταν το κυπριακό κοινοβούλιο μπλόκαρε νόμο για τις κατασχέσεις ακινήτων, θεωρώντας αναγκαία τη θέσπιση καθεστώτος για μεγαλύτερη προστασία των ιδιωτών και των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε καθεστώς πτώχευσης.

Η εφαρμογή του νόμου αυτού αποτελεί απαίτηση των διεθνών πιστωτών της Κύπρου, οι οποίοι θέλουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από το κόκκινα δάνεια, που αποτελούν το 50% των δανείων των κυπριακών τραπεζών.