Συνάντηση με βασικό θέμα την Ελλάδα θα έχουν σήμερα Πέμπτη στο Παρίσι ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, λίγες ώρες μετά την συνάντηση του κ. Σαπέν με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Η Γαλλία έχει κρατήσει μέχρι σήμερα υποστηρικτική στάση έναντι της Ελλάδας και φέρεται να έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τη διασφάλιση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Καθώς οι λύσεις για την κάλυψη των βραχυπροθέσμων και μεσοπρόθεσμων αναγκών της χώρας μας διέρχονται από την ΕΚΤ και τον ESM οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών αυτών αναμένεται να είναι εντατικές το προσεχές διάστημα.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας χθες στο Mega δήλωσε ότι η Ελλάδα θέλει τη ρευστότητα από τους θεσμούς για την αποπληρωμή των δανείων από το ΔΝΤ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, καθώς και- είτε μέσω ESM- για την αποπληρωμή το καλοκαίρι των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.

Πάντως, ο Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας χθες στην Οξφόρδη δεν έκρυψε την απογοήτευση του για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. «Φυσικά, δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε την επίδοση της Ελλάδας, η οποία περιπλέκεται από τη μη υποχώρηση της πολιτικής αβεβαιότητας, ως επιτυχή μέχρι στιγμής», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του λανθασμένου πολλαπλασιαστή στην περίπτωση της Ελλάδας ο Ρέγκλινγκ, είπε πως οι διαφωνίες σχετικά με το μέγεθος των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών ή την ταχύτητα της προσαρμογής, αν και έγκυρες, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τις «σκληρές πραγματικότητες».