Είναι μικρό, άνετο, ευέλικτο και πολύ οικονομικό. Αυτές είναι οι πρώτες λέξεις που θα αναφέρεις, μόλις οδηγήσεις το καινούργιο Citroen C1. Το μικρό γαλλικό μοντελάκι σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή, τόσο με την ελκυστική εμφάνιση του όσο και με το οικονομικό 1.200αρη μοτέρ – που είχαμε κάτω από το καπό της πολυήμερης δοκιμής.

Η πρώτη δοκιμή επί ελληνικού εδάφους μας έδωσε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το λιλιπούτειο μοντέλο, το οποίο παραμένει πιστό στα αστικά του καθήκοντα με ένα ιδιαίτερα σπιρτόζικο μοτέρ 1.2 λίτρων και εργονομικό εσωτερικό, ιδανικό για τις καθημερινές σου εργασίες. Ο νέος κινητήρας 1.2 PureTech δείχνει από την πρώτη στιγμή τα θετικά του σημάδια: Είναι σπιρτόζικος, αποδίδει 82 ίππους και διατηρεί το πλεονέκτημα της χαμηλής κατανάλωσης ακόμη και όταν τον πιέσεις. Το μήκος των 3,46 μέτρων σε ξελασπώνει στους στενούς δρόμους.

Μας άρεσε που ένα μικρό, γαλλικό μοντέλο διαθέτει στον βασικό του εξοπλισμό έξι αερόσακους, σύστημα ESP με Hill Assist, σύστημα ελέγχου της πίεσης των ελαστικών. Εύκολο στην χρήση – αλλά και ιδιαίτερα χρήσιμο – είναι το σύστημα multimedia με οθόνη αφής 7ιντσών που φέρει λειτουργία Mirror Screen, το οποίο επιτρέπει την απεικόνιση όλων των κύριων λειτουργιών ενός Smartphone (τηλέφωνο, Navigation, μουσική, video, φωτογραφίες, ημερολόγιο) στην οθόνη αφής.

Για όσους δυσκολεύονται στο παρκάρισμα υπάρχει και κάμερα οπισθοπορείας. Το μοτέρ των 1.2 λίτρων καταναλώνει 4,3 λίτρα/100χλμ και δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας. Επίσης, υπάρχει και η πιο μικρή σε κυβικά έκδοση με τον κινητήρα 1.0VTi απόδοσης 68 ίππων με μέση κατανάλωση 4,1λίτρα/100χλμ. και εκπομπές CO2 95γρμ./χλμ. Ο συγκεκριμένος κινητήρας είναι διαθέσιμος και με αυτόματο κιβώτιο, όπου και σε αυτή την περίπτωση είναι μηδενικά τα τέλη.

Σε γενικές γραμμές, η πολυήμερη δοκιμή μας με το νέο Citroen C1 μας έπεισε ότι το μικρό, γαλλικό μοντέλο έχει ταλέντο στην οικονομία καυσίμου, μας κέρδισε με την ποιοτικότερη οδική του συμπεριφορά, μας άρεσε το νέο λουκ εξωτερικά και εσωτερικά ενώ η τιμή του παραμένει ιδιαίτερα δελεαστική ( από 9.490 ευρώ για την έκδοση με τον 1.000αρη κινητήρα) με ένα πακέτο εξοπλισμού ιδιαίτερα ικανοποιητικό.