Τα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ είχε προγραμματιστεί να προβληθούν σήμερα το μεσημέρι σε οθόνη στο Ειδικό Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου δικάζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Με τη συνδρομή της πληροφορικής υπηρεσίας του Αρείου Πάγου και του ειδικού πραγματογνώμονα της ΕΛ.ΑΣ. Απόστολου Δελτσίδη οι ανώτατοι δικαστές θα έχουν την ευκαιρία να δουν, έστω και σε μια ταχύτατη προβολή όπως παρατήρησε από έδρας ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Νίκος Πάσσος, ιδίοις όμμασι την επίμαχη λίστα.

Η προβολή των αρχείων συμπίπτει μάλιστα με την εξέταση, εκτός απροόπτου, της τελευταίας μάρτυρος κατηγορίας που είναι η δικηγόρος Γαλάτεια Μανέ, η κλήτευση της οποίας αποφασίστηκε ύστερα από αίτημα της εισαγγελέως της έδρας Ξένης Δημητρίου – Βασιλοπούλου.

Η κυρία Μανέ έχει διαδραματίσει συγκεκριμένο ρόλο στην υπόθεση καθώς είναι το πρόσωπο που αντέγραψε κατ’ εντολήν του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ τη λίστα Λαγκάρντ στο USB, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Για τον λόγο αυτό η εν λόγω μάρτυρας, δικηγόρος στο επάγγελμα και πρώην συνεργάτης του Γιάννη Διώτη, μπορεί να καταθέσει λεπτομέρειες, στις οποίες δεν αναφέρθηκε ο άλλοτε ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ επικαλούμενος την ιδιότητά του ως κατηγορουμένου στην τακτική Δικαιοσύνη.

Θολό τοπίο. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας ολοκληρώθηκε η κατάθεση του πραγματογνώμονα Απόστολου Δελτσίδη, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης με βάση τα τεχνικά ευρήματα δεν ήταν σε θέση να εισφέρει συγκεκριμένα στοιχεία για το πότε, πού και διά χειρός ποίου έγινε η αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ και η διαγραφή των τριών αρχείων για τα συγγενικά πρόσωπα του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Υπεράσπιση (Τάκης Βασιλακόπουλος): Γιατί χάθηκε το πρώτο στικάκι που έφθασε στο ΣΔΟΕ; Μήπως κάποιος ήθελε να κρύψει κάτι ή μήπως ήθελε να αποφύγει τον έλεγχο γιατί ενδεχομένως είχε γίνει κάποια λαθροχειρία;

Μάρτυρας: Ενδεχομένως. Εμείς έχουμε καταγράψει όσα έχουμε βρει. Αν κάποιος έπαιζε με τις ημερομηνίες, αυτό δεν μπορούμε να το δούμε.

Υπεράσπιση: Κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας, στο ΣΔΟΕ, στο υπουργείο και αλλού, όπου φυτεύουμε ημερομηνίες όποτε μας αρέσει και όπου μας αρέσει ερήμην του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σχολιάζοντας και αποτιμώντας την κατάθεση του μάρτυρα ειδικών γνώσεων, ο δικηγόρος Βασίλης Δημακόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να άγουν σε βεβαιότητα περί ενοχής του κ. Παπακωνσταντίνου», με τον πρόεδρο του δικαστηρίου να λέει: «Είναι ένα εκ των πλειόνων αποδεικτικών μέσων που ελευθέρως εκτιμάται».

Ο κύκλος της χθεσινής δίκης έκλεισε με την ανάγνωση εγγράφων, ενώ σήμερα έχουν κληθεί και οι πρώτοι μάρτυρες υπεράσπισης του κατηγορουμένου.