Τη στήριξη της κυβέρνησης στον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ αλλά και την ανάγκη να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για την Ελλάδα από την υλοποίηση του αγωγού, επανέλαβε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του TAP Ίαν Μπράντσο (Ian Bradshaw) και τον υπεύθυνο του αγωγού για την Ελλάδα Ρικάρντ Σκούφια (Rikard Scoufia).

Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, «οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσει διάλογος πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να υπάρξουν τα κατάλληλα αντισταθμιστικά οφέλη για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό από την κατασκευή και λειτουργία του ΤΑΡ».

Στη συνάντηση, ο υπουργός δήλωσε επίσης την ετοιμότητα της κυβέρνησης να συνεισφέρει ό,τι απαιτείται για την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση του έργου. Τα στελέχη της Κοινοπραξίας παρουσίασαν, από την πλευρά τους, στον υπουργό αναλυτικά οικονομικά, τεχνικά και άλλα στοιχεία σχετικά με την κατασκευή του τμήματος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που θα διέρχεται από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο αγωγός ΤΑΡ θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας στην Ιταλία. Η αρχική μεταφορική του ικανότητα είναι 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως με πρόβλεψη για διπλασιασμό της ενώ εκτός από τη δυτική Ευρώπη στόχος είναι να τροφοδοτηθούν και χώρες των Βαλκανίων.