Ισπανός δικαστής έδωσε εντολή την Πέμπτη να δικαστούν 40 πρόσωπα που κατηγορούνται ότι ενέχονται σε κύκλωμα διαφθοράς στην καρδιά του κυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), ενώ στη δίκη αυτή θα αντιμετωπίσει κατηγορίες και το ίδιο το κυβερνών κόμμα. Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται και τρεις πρώην ταμίες του PP.

Η ανακοίνωση αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου προστίθεται σε μια σειρά εξελίξεων που προκαλούν αμηχανία στον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, και δημοσιοποιείται ενώ απομένουν πλέον λίγοι μήνες ως τις εθνικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στα τέλη του χρόνου με βασικό θέμα συζήτησης κατά την προεκλογική περίοδο τη διαφθορά.

Η δίκη δεν αναμένεται να αρχίσει νωρίτερα από το 2016 κι αναμένεται να διαρκέσει έως και έξι μήνες, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο ισπανικό δικαστικό σύστημα.

Ομως το σκάνδαλο αυτό έχει πλήξει την αξιοπιστία του Ραχόι, σε μια συγκυρία κατά την οποία ο ένας στους τέσσερις Ισπανούς είναι άνεργος, γεγονός που αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους για την πτώση της δημοτικότητας του PP.

Ελεύθερη και πλούσια ζωή…

Τα πρόσωπα που κατηγορούνται στο πλαίσιο της υπόθεσης που αποκαλείται «δίκτυο Γκιρτέλ» φέρονται να δωροδοκήθηκαν με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων δεχόμενα ακριβά δώρα ή δωρεάν διαμονές σε πολυτελή ξενοδοχεία προκειμένου να αναθέσουν κρατικές συμβάσεις στον φερόμενο ως εγκέφαλο του κυκλώματος, Φρανθίσκο Κορέα.

Τρεις πρώην ταμίες του Λαϊκού Κόμματος, ο Λουίς Μπάρθενας, ο Αλβαρο Λαπουέρτα και ο Ανχελ Σαντσίς, θα περάσουν από δίκη, όπως και η πρώην υπουργός Υγείας Ανα Μάτο, η οποία παραιτήθηκε πέρυσι αφού ένας δικαστής αποκάλυψε ότι απέκτησε χρήματα εν αγνοία της από ένα κύκλωμα δωροδοκιών στο οποίο εμπλεκόταν ο πρώην σύζυγός της, άλλοτε δήμαρχος εκλεγμένος με το PP.

Ο Μπάρθενας, ο οποίος πρόσφατα αποφυλακίστηκε προσωρινά μετά τον εγκλεισμό του, διαρκούσης της έρευνας για μια άλλη υπόθεση διαφθοράς, κλήθηκε από τη δικαιοσύνη να καταβάλει χρηματική εγγύηση σχεδόν245.492 ευρώ.

Ανάμεσα στις κατηγορίες είναι η δωροληψία, η αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλαγμάτων και η κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

Το PP, το οποίο επίσης φέρεται ότι επωφελήθηκε χωρίς αυτό να είναι εν γνώσει της ηγεσίας του από τις δωροδοκίες, θα κληθεί επίσης να στείλει έναν εκπρόσωπο στο εδώλιο των κατηγορουμένων.