Οι καναπέδες και τα τραπέζια στο Εντευκτήριο της Βουλής είχαν μεταφερθεί, ήδη από το μεσημέρι της Τετάρτης, σε πλαϊνή βεράντα του Κοινοβουλίου. Στη θέση τους είχαν τοποθετηθεί καρέκλες για τους κοινοβουλευτικούς παράγοντες και τους δημοσιογράφους που θα παρακολουθούσαν τη συνέντευξη Τύπου της Προέδρου της Βουλής. Η προετοιμασία χαρακτηρίστηκε από στελέχη του Κοινοβουλίου, με δηκτικό τρόπο, ως «χολιγουντιανή υπερπαραγωγή».

Ηταν πράγματι μια ασυνήθιστη διαδικασία για τις κοινοβουλευτικές παραδόσεις. Οπως υπενθύμιζαν έμπειροι παράγοντες της Βουλής, μόνο ο Απόστολος Κακλαμάνης παραχωρούσε σε τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογες συνεντεύξεις –γίνονταν όμως στο γραφείο του. Η ίδια, διά μικροφώνου, ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι επιδίωξή της θα είναι, με αυτόν τον «αδιαμεσολάβητο και ευθύ τρόπο», να ενημερώνονται οι δημοσιογράφοι. Στόχος της, όπως τόνισε, είναι «μήπως και νικήσουμε στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης και αποκαταστήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης και των πολιτών αλλά και των κοινοβουλευτικών παραγόντων, που τόσο πολύ λείπει».

Αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου φωτογραφίστηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας και της Γερουσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φωτογραφίες προορίζονταν για δύο συνεντεύξεις της σε διεθνή έντυπα ενημέρωσης. Μένει να αποδειχθεί. Κατά γενική ομολογία, πάντως, η νέα Πρόεδρος της Βουλής κερδίζει διαρκώς το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, το οποίο τείνει να γίνει σχεδόν εφάμιλλο με εκείνο που δείχνουν για τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου –χωρίς αμφιβολία –είναι το πρόσωπο των δύο τελευταίων εβδομάδων. Οχι πάντα όμως με θετικό πρόσημο. Δουλεύει έως αργά το βράδυ, προχωρά σε «μονομερείς ενέργειες» –που ξεσηκώνουν θύελλα αντιδράσεων –και αναλαμβάνει μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που σε μεγάλο βαθμό είχε ανάγκη η Βουλή.

Ωστόσο παραμένει άγνωστο έως πότε θα «χορεύει» τη Βουλή στους ρυθμούς της. Για παράδειγμα, η αναφορά της ότι υπάρχει ζήτημα εγκυρότητας ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν με ονομαστική ψηφοφορία κι έλαβαν λιγότερες από 151 ψήφους χωρίς τη συμμετοχή των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, προκάλεσε μεγαλοπρεπή αδειάσματα από το Μέγαρο Μαξίμου, με κάποιους να σχολιάζουν πως «αυτό ήταν μόνο η αρχή» και άλλους να εκτιμούν πως «η ρήξη δεν θα αργήσει».

«Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι πρέπει να προσμετράμε για την εγκυρότητα μιας ψηφοφορίας στη Βουλή την ψήφο των παρόντων ή των απόντων βουλευτών. Αυτή είναι μια προσωπική άποψη της Προέδρου της Βουλής» υποστήριξε ο Νίκος Φίλης κατά την εκρηκτική συνεδρίαση της Ολομέλειας για την άρση ασυλίας του Αδωνη Γεωργιάδη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπής στα θεσμικά του καθήκοντα, μολονότι δεν ήταν σύμφωνος, επιχείρησε να υπερασπιστεί την πρόταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να αναβληθεί η συνεδρίαση –δεδομένης της μη χορήγησης άδειας στους προφυλακισμένους χρυσαυγίτες από τον εισαγγελέα.

Πρόβλημα συνεργασίας μεταξύ τους βέβαια, για την ώρα τουλάχιστον, δεν φαίνεται να υπάρχει. Ωστόσο συζητήθηκε εντόνως το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στη Βουλή η απουσία όλων των αντιπροέδρων του Σώματος από τη συνέντευξη Τύπου, πλην της Δέσποινας Χαραλαμπίδου.

Σε ανάλογες δηλώσεις με τον Νίκο Φίλη προχώρησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης αλλά και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως αδυνατεί να κατανοήσει την προσέγγιση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο θέμα των χρυσαυγιτών.

Γιατί το κάνει; Στα μέσα του Δεκεμβρίου του 2013 η Ζωή Κωνσταντοπούλου απουσίαζε από την ψηφοφορία στη Βουλή για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Ο Μανώλης Γλέζος είχε ψηφίσει «κατά», ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί «υπέρ» της αναστολής.

Τυπολάτρις. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι «τυπολάτρις και πιστή στο γράμμα του νόμου». Θέλει δηλαδή η σύνθεση του Κοινοβουλίου να είναι πλήρης και όλοι οι βουλευτές να μπορούν να ασκήσουν το καθήκον τους κατά τη διεξαγωγή των ονομαστικών ψηφοφοριών –συμπεριλαμβανομένων και των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Αλλωστε αυτό είναι κάτι που κανένας εκπρόσωπος κόμματος δεν της αρνήθηκε. Από τον Θανάση Παφίλη του ΚΚΕ μέχρι τον τέως πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη προτάθηκε να υπάρξει μια οργανωμένη συζήτηση για το θέμα στην Ολομέλεια και, αν χρειαστεί, να ληφθούν νέες αποφάσεις. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν γίνει, θα πρέπει να τηρείται ό,τι έχει ψηφιστεί και ισχύει έως τώρα.

«Χτίζει το μέλλον». Σύμφωνα με μια δεύτερη εκδοχή που συζητείται στη Βουλή και διατυπώνεται από κοινοβουλευτικό παράγοντα, η σιδηρά κυρία του Κοινοβουλίου «με τέτοιες κινήσεις που εκφράζουν μόνο τον εαυτό της, ούτε καν το κόμμα της, επιχειρεί να χτίσει το πολιτικό της μέλλον». Μάλιστα, όσοι επιμένουν σε αυτό το ενδεχόμενο, το συνδέουν και με τη στάση που κράτησε στην κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, καταψηφίζοντας την παράταση της δανειακής σύμβασης. Η ίδια πάντως, επιχειρώντας να προλάβει οποιαδήποτε παρερμηνεία των θέσεών της, έσπευσε να ξεκαθαρίσει στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πως «ποτέ δεν είπα και σε καμία περίπτωση δεν υποσχέθηκα –ούτε και θα το κάνω –ότι θα καταργήσω την πολιτική μου λειτουργία· στη Βουλή με έστειλαν οι συμπολίτες μου, τιμώ την εμπιστοσύνη τους και δεν έπαθα λοβοτομή επειδή εξελέγην Πρόεδρος της Βουλής».