Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει δυναμικά την αντιπολιτευτική του δράση με αιχμή αυτή τη φορά το ανεκτέλεστο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», που αποτελούσε την προεκλογική σημαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση που εισάγεται σήμερα στις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής (Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών Υποθέσεων) ομάδα από τρεις βουλευτές του Κινήματος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης επιχείρησαν να αποδομήσουν το νομοσχέδιο, με την επισήμανση ότι το κοινωνικό πακέτο προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για τη φτώχεια και τον αποκλεισμό είναι πολύ ευρύτερο και καλύπτει πολλαπλάσιους αδύναμους οικονομικά πολίτες.

Από τους βουλευτές Φώφη Γεννηματά, Γιάννη Κουτσούκο και Βασίλη Κεγκέρογλου η κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι «παίζει με τον πόνο και τα προβλήματα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, επιχειρώντας να πουλήσει τα φύκια του σχεδίου νόμου για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας ως μεταξωτές κορδέλες». Οι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μάλιστα, σε μία προσπάθεια να πείσουν, παρουσίασαν και σχετικούς πίνακες για την εγκατάλειψη «του πολυδιαφημισμένου Προγράμματος της Θεσσαλονίκης» του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, με άλλο πίνακα υπενθύμισαν το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την Κοινωνική Προστασία και Ενταξη, το οποίο –όπως είπαν –εξασφαλίζει 4,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Επιπλέον προκειμένου, όπως τόνισαν, να περιέλθουν έστω αυτά τα ελάχιστα στους κοινωνικά αδύναμους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται αποφασισμένοι να υπερψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο και τα άρθρα που τους αφορούν. Οχι όμως και τα άρθρα που περιλαμβάνονται στο δεύτερο κεφάλαιο του νομοσχεδίου και αφορούν γενικούς γραμματείς αλλά και την καθιέρωση αναπληρωτών γενικών γραμματέων, όπως διευκρίνισε η Φώφη Γεννηματά. Αναφερόμενη στις διατάξεις διορισμών αναπληρωτών γενικών γραμματέων, υποστήριξε ότι πρόκειται για τη «δικαίωση του κομματάρχη» αφού οι «εθελοντές» ειδικοί σύμβουλοι που προβλέπονται θα λαμβάνουν οδοιπορικά.

Παράλληλα η Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζεται έτοιμη να καταθέσει τροπολογία για την υλοποίηση του θεσμού του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος (ΕΚΕ), που αφορά 700.000 οικογένειες (με κόστος ένα δισ. ευρώ) και εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε 13 δήμους της χώρας.

Οσον αφορά το πρόγραμμα για τη διασφάλιση της στέγης σε 25.000 διαμερίσματα, το ΠΑΣΟΚ σχολιάζει ότι πλέον μετατρέπεται σε επίδομα ενοικίου εκτιμώντας ότι είναι κατώτερο των δεσμεύσεων και ότι θα συναντήσει γραφειοκρατικά εμπόδια στην υλοποίησή του.