Ηταν το πεντηκοστό τρίτο λεπτό της συνέντευξης Τύπου της Προέδρου της Βουλής όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου προκάλεσε αίσθηση σε δημοσιογράφους αλλά και σε υπηρεσιακούς παράγοντες. «Υπάρχει ζήτημα εγκυρότητας των ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν με ονομαστική ψηφοφορία και έλαβαν λιγότερες από 151 ψήφους σε συνεδριάσεις όπου δεν συμμετείχαν μέλη του Κοινοβουλίου επειδή δεν τους δόθηκε άδεια να παραστούν» είπε, υπονοώντας τους απόντες στον Κορυδαλλό χρυσαυγίτες. Η νέα Πρόεδρος είχε δώσει το πρώτο δείγμα γραφής σε ό,τι αφορά την αντίληψή της για τη θέση της Χρυσής Αυγής στη Βουλή στη συζήτηση για την άρση ασυλίας του Αδωνη Γεωργιάδη. Χθες επέμεινε, εμφανιζόμενη ουσιαστικά ως εγγυήτρια των κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής που θέλει να τους βλέπει στα έδρανα από το Προεδρείο –αλλιώς βλέπει ακυρότητα.

Βέβαια, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε όσους την κατηγορούν ότι «κλείνει το μάτι» στη Χρυσή Αυγή, υπενθύμισε ότι ως εισηγήτρια του νομοσχεδίου για τον Νίκο Ρωμανό είχε τηρήσει ανάλογη στάση. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οικουμενικά και όχι επιλεκτικά, όταν η δημοκρατία κάνει εκπτώσεις, στην πραγματικότητα ηττάται» είπε, αλλά δεν ήταν αρκετό για να εμποδίσει τη θυελλώδη αντίδραση της ΝΔ. Ελάχιστα λεπτά μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου, σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι πρόκειται «για τη δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που η Πρόεδρος της Βουλής επιχειρεί να κάνει τη Χρυσή Αυγή ρυθμιστή της πολιτικής μας ζωής». «Εκφράζει αυτό την κυβέρνηση; Και καταλαβαίνει η κυβέρνηση πού οδηγεί τη χώρα αυτή η τακτική;» ρωτά η Συγγρού. Για «επίμονα θεσμικά ατοπήματα» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ.

Πάντως γαλάζιοι κοινοβουλευτικοί κύκλοι εξηγούσαν χθες ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής προφυλακίστηκαν στα τέλη του 2013 και ο συντριπτικά μεγαλύτερος όγκος των νομοσχεδίων είχε ψηφιστεί νωρίτερα. Σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, καμία ονομαστική ψηφοφορία δεν είχε μικρότερη διαφορά από τον αριθμό των προφυλακισμένων βουλευτών και «οποιαδήποτε απόφαση για το ποιος θα παρίσταται δεν λαμβάνεται από τη Βουλή αλλά από τη Δικαιοσύνη».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε με όρους υπερπαραγωγής στο Εντευκτήριο της Βουλής –οι καναπέδες και τα τραπέζια αφαιρέθηκαν και στη θέση τους μπήκαν καρέκλες για να καθήσουν οι δημοσιογράφοι –η Ζωή Κωνσταντοπούλου μεταξύ των άλλων υποστήριξε: «Δεν θα καταργήσω την πολιτική μου λειτουργία. Δεν έπαθα λοβοτομή επειδή εξελέγην Πρόεδρος του Σώματος». Παράλληλα ανακοίνωσε σειρά μεταρρυθμίσεων, αρχής γενομένης από το «απουσιολόγιο». Οπως ανέφερε, θα εφαρμοστεί ο Κανονισμός που προβλέπει ότι αν υπάρξουν αδικαιολόγητες απουσίες σε συνεδριάσεις της Ολομέλειας, θα υπάρχει περικοπή της αποζημίωσης κατά το 1/5. Συμπλήρωσε μάλιστα με έμφαση πως «υπάρχει μια πρώιμη ιδέα που δεν έχει μεταφραστεί σε πρόταση, πρέπει όμως να αρχίσουμε να τη συζητούμε και είναι η κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών για την παρουσία τους στις Επιτροπές».

Επίσης έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει ανακατανομή των χώρων στο Κοινοβούλιο. Για σήμερα λοιπόν έχει προγραμματίσει να στείλει επιστολή στους τρεις πρώην πρωθυπουργούς που δεν είναι πλέον βουλευτές (σ.σ.: Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου) προκειμένου να τους ζητήσει ευγενικά –όπως είπε –να αποδώσουν τα γραφεία που διαθέτουν στη Βουλή. Επίσης την 1η Σεπτεμβρίου θα καταγγελθεί η σύμβαση leasing για τα βουλευτικά αυτοκίνητα –κανονικά λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε και τη συγκρότηση δύο νέων επιτροπών: η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους θα ελέγξει τις «συμβάσεις μιζών και διαφθοράς» και θα αντιστοιχήσει τις αρχικές με τις καταληκτικές συμβάσεις (τύπου Siemens και Eξοπλιστικών) για να διαπιστωθεί αν συνήφθησαν δάνεια εξαιτίας των συγκεκριμένων δαπανών. Η δεύτερη αφορά τη συγκρότηση οργάνου και διαδικασίας που θα ελέγχει τις ποινικές δικογραφίες, προκειμένου «να μην πέφτουν στο πηγάδι όπως γινόταν στο παρελθόν».