Τριάντα χρόνια μετά την έναρξη της ένοπλης σύρραξης που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους, οι Κούρδοι της Τουρκίας εμφανίζονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τα όπλα με στόχο την αναθέρμανση και την περαιτέρω προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας με την Αγκυρα.

Αυτό είναι τουλάχιστον το μήνυμα της έκκλησης που απηύθυνε ο ιστορικός ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτζαλάν στους κούρδους αυτονομιστές για την διοργάνωση, κατά τους προσεχείς μήνες, συνεδρίου με αντικείμενο τον αφοπλισμό τους και τελικό στόχο τον τερματισμό της πολυετούς αιματηρής σύγκρουσης.

«Καλώ το PKK να διεξαγάγει ένα έκτακτο συνέδριο προκειμένου να λάβουμε μια ιστορική απόφαση αφοπλισμού» δήλωσε ο Οτζαλάν μέσω μηνύματός του που ανέγνωσε ο Σίρι Σουρεγιά Οντέρ, κούρδος βουλευτής του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Γιαλτζίν Ακντογάν.

Η ανακοίνωση του Οτζαλάν αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα προς την επίτευξη της ειρήνης που έχει γίνει από το 2013, χρονιά κατά την οποία ο κούρδος ηγέτης κήρυξε κατάπαυση του πυρός. Ομως οι ισχυρισμοί των Κούρδων περί εσκεμμένης κωλυσιεργίας από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης, οι τουρκικές καταγγελίες για την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος ανομίας στην κυρίως κουρδική Νοτιοανατολική Τουρκία και η οργή των Κούρδων αναφορικά με την αδιαφορία της Αγκυρας για τη μάχη των ομοεθνών τους στη Συρία εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους έφεραν αρκετές φορές την ειρηνευτική διαδικασία στο χείλος της κατάρρευσης.

Πλέον, όλα δείχνουν πως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν είναι έτοιμο να τερματίσει την ένοπλη εκστρατεία του εναντίον των τουρκικών Αρχών. Κατά το παρελθόν, ο Οτζαλάν είχε ξεκαθαρίσει πως δεν επρόκειτο να ζητήσει τον αφοπλισμό των κούρδων ανταρτών εάν η τουρκική κυβέρνηση δεν δεσμευόταν για την έναρξη επίσημων συνομιλιών με στόχο τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από αμφότερες τις πλευρές για την ειρηνική επίλυση του ζητήματος. Η ανάγνωση του μηνύματος του Οτζάλαν ενώπιον ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων αφήνει να εννοηθεί ότι η Αγκυρα δεν αποκλείεται να αποδέχτηκε το αίτημα αυτό των Κούρδων.

Σχολιάζοντας το μήνυμα του έγκλειστου στο νησί – φυλακή του Ιμραλί ιδρυτή του PKK, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε λόγο για την αρχή μιας νέας φάσης στην ειρηνευτική διαδικασία. Οι Κούρδοι, από την πλευρά τους, έσπευσαν να επισημάνουν ότι τώρα η Τουρκία «θα πρέπει να προχωρήσει σε σαρωτικά, απτά βήματα και να δώσει μια σοβαρή πολιτική απάντηση» στην πρωτοβουλία Οτζαλάν, προειδοποιώντας ταυτόχρονα την Αγκυρα να μην αποπειραθεί να εκμεταλλευτεί αυτήν την «ιστορική ανακοίνωση» ως «προεκλογική προπαγάνδα» ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο στη χώρα.