Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλη Αλεξανδρή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, επισκέφθηκε τα γραφεία του ΔΣΑ και είχε συνάντηση με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου για όλα τα κρίσιμα προβλήματα της Δικαιοσύνης και των δικηγόρων.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ τόνισε πως το επιστημονικό σώμα των 44.000 δικηγόρων της χώρας που δίνει αγώνα επιβίωσης και πορεύεται σε δυσμενείς συνθήκες, προσβλέπει σ΄ έναν πραγματικό και ουσιαστικό διάλογο με το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις γενναίες νομοθετικές αλλαγές που απαιτούνται στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ υπογράμμισε ότι ο Σύλλογος θα είναι αρωγός του υπουργείου στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα πάρει, επ΄ ωφελεία της κοινωνίας και του πολίτη.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΔΣΑ απηύθυνε έκκληση, στο νέο νομοσχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που θα επεξεργασθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, να μην εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη και ζήτησε, μεταξύ άλλων, να καταργηθεί το αγωγόσημο στις αναγνωριστικές αγωγές.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΣΑ, αναφέρθηκε στη σημαντική συνεισφορά των δικηγόρων στην απονομή της Δικαιοσύνης και υποσχέθηκε ότι σε κάθε νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης θα συμμετέχουν οπωσδήποτε και δικηγόροι.

Επίσης, ο κ. Παρασκευόπουλος ενημέρωσε τον ΔΣΑ για τους βασικούς άξονες του πρώτου νομοσχεδίου που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι οποίοι -σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΔΣΑ – θα αφορούν θέματα του συμφώνου συμβίωσης, την κατάργηση του υφιστάμενου μοντέλου φυλακών τύπου Γ΄ και την αντικατάσταση τους με πτέρυγες αυξημένων μέτρων μέσα στις φυλακές, ρυθμίσεις για τις φυλακές ανηλίκων και τη διοικητική κράτηση των υπό απέλαση «φιλοξενούμενων» αλλοδαπών.

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά την επίμαχη ανακοίνωση, δεσμεύθηκε για αναθεώρηση όλων των Κωδίκων με νέες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ενώ για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, για τον οποίο όπως είπε υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και στο Eurogroup, διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις υπέρ των πολιτών και του κράτους δικαίου.

Εξάλλου, ο κ. Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε ότι υπέγραψε την απόφαση για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους ασκούμενους δικηγόρους των δικαστηρίων και υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει κατά περίπτωση τις δυσλειτουργίες που προκάλεσαν οι μνημονιακές ρυθμίσεις.