«ΑΝ είχε γίνει κωλοτούμπα, θα το είχατε καταλάβει πρώτα από το εσωτερικό και μετά από το εξωτερικό. Επιμένουμε, και το λέμε από την αρχή, άλλο η παράταση του προγράμματος κι άλλο της δανειακής σύμβασης». Αυτό υποστήριζε το μεσημέρι της Πέμπτης στους κατά τα άλλα άδειους διαδρόμους του Κοινοβουλίου βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκλεγμένος στην περιφέρεια. Δεδομένου ότι δεν ανήκει στην προεδρική πτέρυγα, η προειδοποίηση ότι «θα το είχατε καταλάβει πρώτα από το εσωτερικό» μοιάζει σχεδόν απειλητική για την Κουμουνδούρου. Αραγε την εννοεί;

Η απουσία της Ιωάννας Γαϊτάνη την περασμένη Τετάρτη από τη Βουλή, κατά την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν –αφότου ψήφισαν –ακόμα τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου και Κώστας Λαπαβίτσας), δημιούργησαν ποικίλα ερωτήματα. Ολοι τους εξέφρασαν με αυτόν τον τρόπο τη διαφωνία τους με την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου. Επειτα από αυτή τη στάση όμως, πώς θα κινηθούν οι βουλευτές στα νομοσχέδια που θα έρθουν;

Για παράδειγμα, έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δυσκολευθούν να ψηφίσουν ενδεχόμενη παράταση. Το πρόβλημα θα έρθει αν και εφόσον η κυβέρνηση χρειαστεί να λάβει νέα μέτρα ή να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Τότε, σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, οι κινήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την εσωκομματική πτέρυγα στην οποία ανήκουν. Πιο συγκεκριμένα, η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ μοιράζεται στους πλειοψηφικούς προεδρικούς και στους μειοψηφικούς του ρεύματος της Αριστερής Πλατφόρμας. Η αναλογία μάλιστα των βουλευτών-μελών της Κεντρικής Επιτροπής είναι 27 προεδρικοί (εκ των οποίων τρεις είναι ΚΟΕ) προς 12 πλατφορμιστές. Στους τελευταίους, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ανήκουν ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Νίκος Χουντής, ο Κώστας Ησυχος, ο Στάθης Λεουτσάκος, η Ευαγγελία Αμανατίδου, ο Γιάννης Αμανατίδης, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, η Ευγενία Ουζουνίδου, ο Θανάσης Πετράκος και ο Ζήσης Ζάννας. Βουλευτές-μέλη της Κεντρικής Επιτροπής οι οποίοι προέρχονται από την προεδρική πλειοψηφία είναι οι Γιάννης Δραγασάκης, Θοδωρής Δρίτσας, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Σταύρος Κοντονής, Νίκος Φίλης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Δημήτρης Βίτσας, Αλέξης Μητρόπουλος, Κατερίνα Γλέζη, Κώστας Μπάρκας, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Νικόλας Μανιός και Παναγιώτης Σκουρολιάκος.

Οι προεδρικοί. Ωστόσο το προεδρικό ψηφιδωτό είναι πολύχρωμο και πολυσύνθετο. Οι προεδρικοί χωρίζονται στους πιο κοντινούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, όπως είναι δηλαδή ο Νίκος Παππάς, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης αλλά και ο Γιάννης Δραγασάκης –σύμφωνα βέβαια με σχόλιο έμπειρου στελέχους του κόμματος ο τελευταίος «δεν ανήκει σε καμία τάση, είναι υπεράνω όλων». Στην προεδρική πτέρυγα υπάρχει και η «τάση Παπαδημούλη», στην οποία ανήκουν ο Γιάννης Μπαλάφας και η Σία Αναγνωστοπούλου καθώς και η –ξεχωριστή από την τάση –«ομάδα των 53». Σε αυτήν ανήκουν κορυφαία στελέχη του κόμματος, μεταξύ άλλων οι υπουργοί Θοδωρής Δρίτσας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Τασία Χριστοδουλοπούλου καθώς και οι βουλευτές Βασιλική Κατριβάνου Ηρώ Διώτη, Θεανώ Φωτίου, Αφροδίτη Σταμπουλή και Γεράσιμος Μπαλαούρας. Πρόκειται για στελέχη της προεδρικής τάσης της Αριστερής Ενότητας αλλά και στελέχη της ΑΝΑΣΑ – ΑΚΟΑ, ΡΟΖΑ, ανένταχτοι, κομμάτι τη συνιστώσας Κόκκινο. Σημειώνεται επίσης ότι στους 53 συγκαταλέγονται και πρόσωπα με επιτελικές θέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστας Αθανασίου αλλά και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Μαντάς.

Κομματική νομιμοφροσύνη

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα κρατά μία πιο σκληρή γραμμή, τόσο στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων όσο και των ιδιωτικοποιήσεων, όπως παρατηρούν πολιτικοί παράγοντες, «έως τώρα έχει συμπεριφερθεί με μεγάλη κομματική νομιμοφροσύνη». Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης «δεν αποκλείεται να συνεχίσει να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση».