Η ευρωζώνη, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδύθηκαν σε μια αποστολή διαμεσολάβησης σήμερα ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και της Ελλάδας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιάνη Βαρουφάκη, πριν από την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup για τη συνέχιση του προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην ελληνική αντιπροσωπεία.

Μια άλλη πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις διευκρίνισε ότι «η συζήτηση αφορά την ενδεχόμενη ανακοίνωση του Eurogroup για τη διασαφήνιση σημείων της ελληνικής επιστολής» η οποία στάλθηκε χθες και εμπεριείχε το αίτημα παράτασης του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας.

«Αυτό το κείμενο στοχεύει να διαλύσει όλες τις παρεξηγήσεις», πρόσθεσε η ίδια πηγή, αφήνοντας να εννοηθούν ενδεχόμενες νέες ελληνικές παραχωρήσεις. «Εάν ετοιμαστεί αυτό το κείμενο, αυτό θα σημαίνει ότι υπάρχει συμφωνία».

Τη διαπραγμάτευση διεξήγαγαν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πιερ Μοσκοβισί, αντίστοιχα ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις, σύμφωνα με την ελληνική κυβερνητική πηγή.

Οι τρεις αξιωματούχοι συνέχιζαν να συζητούν μεταξύ τους, σύμφωνα με τη δεύτερη πηγή η οποία είναι ενήμερη για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.

Προηγουμένως αυτή «η τριάδα συζητούσε εναλλάξ με τον Έλληνα και τον Γερμανό υπουργό», σύμφωνα με την ελληνική κυβερνητική πηγή. Επρόκειτο για μια «ασυνήθιστη σύνθεση, η οποία δείχνει τις δυσκολίες» του διαλόγου ανάμεσα στους δύο άνδρες, «αλλά μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσουμε», ανέφερε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι συζητήσεις αφορούσαν ένα πακέτο» το οποίο θα περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις από μέρους της Ελλάδας, «ακόμη πιο πέρα» από εκείνες που έκανε στην επιστολή που έστειλε χθες στους εταίρους της στην ευρωζώνη για να ζητήσει την παράταση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας.