Σχέδιο-σκούπα για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομίας και η κατάθεσή του στη Βουλή θεωρείται θέμα ωρών.
Το νομοσχέδιο που ετοίμασαν ο Γιώργος Σταθάκης και το επιτελείο του διευρύνει τις προϋποθέσεις για την ένταξη των δανειοληπτών στις υπό προώθηση ρυθμίσεις και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αναβαθμίζει τα κριτήρια ασφάλειας απέναντι στους κακοπληρωτές. Επομένως οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών που έχουν αποκτήσει πρώτη κατοικία μέσω στεγαστικών δανείων και αδυνατούν να καταβάλουν τις δόσεις στις τράπεζες λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η κατάθεση του σχεδίου νόμου για τα κόκκινα δάνεια δεν παραβιάζει κάποιον όρο του Μνημονίου ούτε συνιστά μονομερή ενέργεια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επιφυλάξεις για τις δρομολογούμενες ρυθμίσεις εκφράζει περισσότερο η ΕΚΤ παρά οι εταίροι μας.
Σημειώνεται πάντως ότι και η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας, τον Δεκέμβριο του 2013 είχε προχωρήσει μονομερώς στο πάγωμα των πλειστηριασμών επιδιώκοντας να προφυλάξει τους πολίτες από την απώλεια της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης βάζουν ασπίδα για την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών η αντικειμενική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ. Παράλληλα όμως θέτουν μία σειρά συνδυαστικών κριτηρίων, που δεν επιτρέπουν σε δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών τους να εκμεταλλεύονται τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια.


ΚΡΙΤΗΡΙΑ. Ως εκ τούτου το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας καλύπτει εκείνους τους οφειλέτες που η οικογενειακή περιουσία τους σε ακίνητα δεν υπερβαίνει συνολικά τις 700.000 ευρώ ως προς τις αντικειμενικές αξίες. Επίσης, εφόσον οι δανειολήπτες που λόγω στενότητας δεν μπορούν να καταβάλουν τις δόσεις των στεγαστικών τους καλύπτουν τα παραπάνω κριτήρια, δεν θα πρέπει να δηλώνουν ετήσια οικογενειακά εισοδήματα άνω των 60.000 - 70.000 ευρώ. Ομοίως, δεν θα πρέπει οι καταθέσεις τους στα τραπεζικά ιδρύματα να υπερβαίνουν ποσά άνω των 70.000 ευρώ.
Για τους απόρους και τους ανέργους υπάρχει πρόβλεψη για μη καταβολή των δόσεων για όσο διάστημα υπάρχει διαπιστωμένη αδυναμία. Οσοι, πάλι, έχουν οικογενειακά εισοδήματα έως 50.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλλουν μηνιαίως το 10% της δόσης και όσοι έχουν εισοδήματα ως 70.000 ευρώ οφείλουν να πληρώνουν μηνιαίως το 20% της δόσης του στεγαστικού στην τράπεζα.

ΤΑ 11 ΔΙΣ. ΤΟΥ ΤΧΣ. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ για την ενίσχυση των τραπεζών, ενώ ήδη ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να δημιουργήσει έναν ενδιάμεσο δημόσιο φορέα διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, ο οποίος θα μεταβιβάσει τα κόκκινα δάνεια και των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων παίζοντας τον ρόλο ενός δημόσιου distress fund.

Oι δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους και αυτά έχουν ενταχθεί στον ενδιάμεσο δημόσιο φορέα θα έχουν τη δυνατότητα να επαναγοράσουν το χρέος τους με έκπτωση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από