Δείπνα, παρελάσεις, χοροί δράκων, συγκεντρώσεις, κόκκινα ρούχα, στολισμοί και ανταλλαγή δώρων αποτελούν όλα μέρος των εορτασμών για την κινεζική πρωτοχρονιά, που όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα εορταστεί την Πέμπτη με μεγαλοπρέπεια σε όλες τις γωνιές της Κίνας.

Οι προετοιμασίες για την υποδοχή του νέου έτους της Κατσίκας (ή του Προβάτου) είναι πυρετώδεις, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη «εσωτερική μετανάστευση», με εκατοντάδες εκατομμύρια εργάτες, φοιτητές και υπαλλήλους να αφήνουν πίσω τους τις μεγαλουπόλεις για να περάσουν τις ημέρες των διακοπών με τις οικογένειές τους στην επαρχία.

Αν και η Κίνα χρησιμοποιεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο από το 1912, το κινεζικό νέο έτος βασίζεται στο αρχαίο κινεζικό σεληνιακό ημερολόγιο και πέφτει στο δεύτερο νέο φεγγάρι μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο - κάπου μεταξύ της 21ης Ιανουαρίου και της 19ης Φεβρουαρίου, που σημαίνει ότι είναι κινητή γιορτή.

Εκτός από την Κίνα, εορτασμοί για τον ερχομό του νέου έτους θα λάβουν επίσης χώρα στην Ταϊβάν, τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και άλλες χώρες με μεγάλο κινεζικό πληθυσμό. Το Λονδίνο και το Σαν Φρανσίσκο «διεκδικούν» τις πιο λαμπερές γιορές εκτός Ασίας, ενώ μικρότερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες χώρες της Δύσης. Συνολικά, από τις ΗΠΑ έως τη Ρουάντα, 119 χώρες θα γιορτάσουν φέτος τη χρονιά της κατσίκας, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού της Κίνας.

Περιορισμένα ωστόσο θα είναι φέτος τα πυροτεχνήματα, καθώς όπως αναφέρει η Guardian, 138 κινεζικές πόλεις τα έχουν απαγορεύσει πλήρως, ενώ σε άλλες 536 έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες για τον περιορισμό τους. Εκτός από τον κίνδυνο ατυχημάτων, ένας σημαντικός λόγος για την περιορισμένη χρήση των πυροτεχνημάτων είναι οι ανησυχίες περί ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της Κίνας.

Ετος Κατσίκας ή έτος Προβάτου;

Κανονικά, το 2015 είναι έτος Κατσίκας, ωστόσο αρκετοί το ονομάζουν επίσης έτος Προβάτου. Η σύγχυση, σύμφωνα με την Independent, οφείλεται στον κινεζικό χαρακτήρα «yang», ο οποίος μπορεί να μεταφραστεί στην καθομιλουμένη Κινεζική είτε ως πρόβατο είτε ως κατσίκα. 

Κατσίκες στο κινεζικό ωροσκόπιο είναι όσοι έχουν γεννηθεί τα έτη 1919, 1931, 1943, 1967, 1979, 1991 ή 2003. Το καφέ, το κόκκινο και το μοβ θεωρούνται τα τυχερά τους χρώματα, ο Αύγουστος και ο Νοέμβριος είναι οι καλύτεροι τους μήνες, ενώ ως χαρακτήρες θεωρούνται ευγενικοί και ήρεμοι.