Με θητεία λιγότερη από έναν μήνα, η ελληνική κυβέρνηση ανακαλύπτει ότι θα είναι πολύ δύσκολο να εκπληρώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις αλλαγής της οικονομικής διαχείρισης της χώρας και αλλαγής των σχέσεων με τους ευρωπαίους εταίρους. Η Ελλάδα έχει ήδη μάθει δυσάρεστα μαθήματα που περιπλέκουν τις προσπάθειές της και προκαλούν δημόσια αντιπαράθεση με ορισμένους από τους εταίρους της. Τα προβλήματα αυτά ωστόσο παρέχουν σημαντικές γνώσεις για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναπτύξει τη στρατηγική του για να πετύχει τους αντικειμενικούς του στόχους με τρόπο που θα επωφεληθεί και η ευρωζώνη.
Η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με πέντε άβολες πραγματικότητες που θα παραμείνουν στο προσκήνιο εάν η χώρα αποφασίσει να παραμείνει στην ευρωζώνη.
Πρώτον, δεν μπορεί να γλιτώσει από την τρόικα. Δεύτερον, περίπλοκες πολιτικές τείνουν να καθορίζουν τα οικονομικά στην ευρωζώνη. Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν υπομονή για μεγάλες συμφωνίες και άλλες δραματικές αλλαγές πολιτικής. Δεν θέλουν να ξαναπάνε πίσω στα εθνικά Κοινοβούλια για να αλλάξουν το πακέτο της Ελλάδας. Τρίτον, η Ελλάδα ανακαλύπτει ότι δεν θα βρει απαραίτητα συμμάχους ανάμεσα στις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης. Επειτα από χρόνια δύσκολης λιτότητας χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν θέλουν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση. Τέταρτον, οι πιο πολλοί εταίροι δεν νιώθουν άνετα που η νέα κυβέρνηση εμφανίζεται τόσο χαλαρή στο να ανακαλέσει τις δεσμεύσεις των προκατόχων της. Πέμπτον, η Ελλάδα δεν έχει εύκολο τρόπο για να σταματήσει τις εκροές καταθέσεων. Οσο περισσότερο συνεχίζονται τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να χάσει η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι εταίροι τον έλεγχο της πορείας της χώρας μέσα στην ευρωζώνη.
Το συμπέρασμα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρο. Ο δρόμος θα είναι δύσκολος και δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει σύντομα τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Τσίπρας και Βαρουφάκης δεν έχουν άλλη επιλογή από το να είναι υπομονετικοί. Εάν οι Ευρωπαίοι συμφωνούν να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης, τελικά η κατάσταση θα αλλάξει υπέρ μιας θεμελιώδους επανεκκίνησης του ελληνικού προγράμματος, επειδή θα επικρατήσει η οικονομική λογική.
Στο μεταξύ οι ηγέτες της Ελλάδας πρέπει να δημιουργούν πιο λογικές προσδοκίες για τους πολίτες τους. Η ρητορική και οι μη ρεαλιστικές διορίες θα πρέπει να αντικατασταθούν από ειλικρίνεια και εφικτά χρονοδιαγράμματα.  
© Bloomberg News
Ο Μοχάμεντ ελ Εριάν είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης του Μπαράκ Ομπάμα. Εχει διατελέσει επικεφαλής της PIMCO.