Η υπόσχεση του Πάμπλο Ιγκλέσιας να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους 1,1 τρισ. δολαρίων, που έχει η Ισπανία, μπορεί να κάνει τους επενδυτές πιο διστακτικούς στο να αγοράσουν ομόλογα της χώρας, σύμφωνα με αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του αντιμνημονιακού κόμματος Podemos του Ιγκλέσιας μπορεί να σημάνει ότι η Ισπανία θα πληρώνει υψηλότερα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσεις για ομόλογα που λήγουν σε δέκα χρόνια, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις εννέα οικονομολόγων.

Οι επενδυτές έχουν ήδη αρχίσει να τιμολογούν τους πολιτικούς κινδύνους που μπορεί να δημιουργούνται για την Ισπανία. Πλέον κλείνει η ψαλίδα στα σπρεντ μεταξύ των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας με αυτά της Ισπανίας. Τον Οκτώβριο τα επιτόκια δανεισμού της Μαδρίτης ήταν αρκετά χαμηλότερα σε σύγκριση με αυτά της Ρώμης. Τώρα διαμορφώνονται σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Κι αυτό παρά τις προβλέψεις ότι η οικονομία της Ισπανίας θα παρουσιάσει φέτος τέσσερις φορές υψηλότερη ανάπτυξη από την οικονομία της Ιταλίας. Η στήριξη στο Podemos σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ανέρχεται σε 24,5%, ενώ το ποσοστό για το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι διαμορφώνεται σε 22,5%.

© Bloomberg News