Κατηγορίες για συνέργεια στις δύο δολοφονικές επιθέσεις του Σαββάτου στην Κοπεγχάγη απήγγειλε η Αστυνομία της Δανίας εις βάρος δύο ατόμων, οι οποίοι συνελήφθησαν την Κυριακή.

«Οι δύο άνδρες κατηγορούνται ότι βοήθησαν μέσω της παροχής συμβουλών και με ενέργειές τους τον δράστη», σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας. Οπως διευκρίνισε στη συνέχεια ο δικηγόρος ενός εκ των συλληφθέντων, οι δύο άνδρες κατηγορούνται ότι υπέθαλψαν τον δράστη και τον βοήθησαν να ξεφορτωθεί το όπλο.

Ο δράστης, ο 22χρονος Ομάρ ελ Χουσεΐν, όπως τον ονομάζουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εισέβαλε το απόγευμα του Σαββάτου σε καφέ της Κοπεγχάγης όπου πραγματοποιείτο εκδήλωση με θέμα την ελευθερία του λόγου και ομιλητή τον σουηδό καλλιτέχνη Λαρς Βιλκς, ο οποίος είχε δεχτεί απειλές κατά της ζωής του επειδή είχε φιλοτεχνήσει σατιρικά σκίτσα με τον προφήτη Μωάμεθ σε μορφή σκύλου.

Ο Βιλκς δεν τραυματίστηκε, αλλά νεκρός έπεσε ένας 55χρονος, ενώ τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί. Στη συνέχεια, ο ίδιος δράστης επιτέθηκε σε συναγωγή με αποτέλεσμα ένας φρουρός ασφαλείας να χάσει τη ζωή του δύο αστυνομικοί να τραυματιστούν. Λίγες ώρες αργότερα, σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία, σκοτώθηκε και δράστης.

ΟΟμάρ ελ Χουσεΐν,ο οποίος είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στη Δανία, ήταν γνωστός στις Αρχές. Ο νεαρός είχε αποφυλακισθεί, μετά την έκτιση ποινής για επίθεση, δύο εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «τρομοκρατικές ενέργειες».

Αστυνομικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι ο δράστης θέλησε να μιμηθεί τα τρομοκρατικά χτυπήματα στα γραφεία του Charlie Hebdo και στο εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι, τον Ιανουάριο.

Επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην πρεσβεία της Δανίας

Στη πρεσβεία της Δανίας στην Αθήνα μετέβη τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να εκφράσει στον πρέσβη τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή στην Κοπεγχάγη.