Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ξανά ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, λίγες εβδομάδες μετά την κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση του για τον χειρισμό της στην υπόθεση των δύο ομήρων του Ισλαμικού Κράτους.

Αυτή τη φορά, θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε μία στενή σύμβουλος του Αμπε και οι απόψεις της. Μέλος της επιτροπής εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, η επιτυχημένη κατά τα άλλα 82χρονη μυθιστοριογράφος Αγιάκο Σόνο έγραψε σε άρθρο της σε συντηρητική εφημερίδα ότι η χώρα πρέπει να ενισχύσει την εισροή μεταναστών προκειμένου να αντισταθμίσει τον γερασμένο πληθυσμό. Εθεσε όμως έναν όρο: οι ξένοι να ζουν χωριστά από τους Ιάπωνες.

«Από τότε που έμαθα για την κατάσταση στη Νότια Αφρική πριν από 20 με 30 χρόνια, κατέληξα να πιστεύω ότι οι κατοικημένες περιοχές πρέπει να είναι διαχωρισμένες, έτσι ώστε, λευκοί, Ασιάτες και μαύροι να ζουν χωριστά», έγραψε η Σόνο, προτείνοντας λίγο πολύ την επιστροφή στο απάνθρωπο απαρτχάιντ.

Οι απόψεις της Σόνο προκάλεσαν σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αρκετοί χρήστες μάλιστα άσκησαν έντονη κριτική και στην εφημερίδα που δίνει χώρο στη Σόνο για να διατυπώνει τέτοιου είδους απόψεις.

Η ίδια ωστόσο, σε επικοινωνία που είχε με τη Wall Street Journal την Παρασκευή, αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικά με τη στήλη της. «Εάν υπάρχει κάποιο λάθος στο άρθρο, θα το είχα διορθώσει», απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου. «Είμαι άνθρωπος και κάνω λάθη. Αυτό το κομμάτι όμως δεν έχει λάθη», τόνισε.