Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες οι πρόεδροι της Ουκρανίας και της Ρωσίας μαζί με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας απέχει πολύ από το να φέρει την ειρήνη στις επαρχίες του Ντονμπάς όπου το κλίμα εξακολουθεί να είναι πολεμικό.

Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε ότι προχθές τα ξημερώματα, ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής του Μινσκ, περίπου 50 άρματα μάχης και άλλα βαρέα οχήματα εισέβαλαν στην ουκρανική επικράτεια από τη Ρωσία. Παρά τις διαβεβαιώσεις ρώσων αξιωματούχων ότι στην Ουκρανία δεν υπάρχουν ρωσικές δυνάμεις, στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το μέτωπο των φιλορώσων αυτονομιστών έχει ανάγκη από χιλιάδες «εθελοντές» για την ανεύρεση των οποίων φροντίζει, σύμφωνα με τους επικριτές του Πούτιν, το Κρεμλίνο. Πώς; Είτε αναγκάζοντας ρώσους στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους να γίνουν επαγγελματίες οπλίτες και να παραμείνουν στις θέσεις τους για 24 αντί 12 μήνες, είτε χρησιμοποιώντας δυνάμεις προερχόμενες από χώρες του Καυκάσου ή φτωχές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Κάθε άλλο πάρα συμπτωματικά, πριν από έναν μήνα ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει τη στρατολόγηση αλλοδαπών στον ρωσικό στρατό. Το έκτακτο αυτό μέτρο αφορά, τουλάχιστον προς το παρόν, μόνο πολίτες της Αρμενίας και του Τατζικιστάν. Οι Αρμένιοι εκπαιδεύονται στην 102η στρατιωτική βάση της Ρωσίας στο Γκιουμρί, κοντά στα σύνορα της Αρμενίας με την Τουρκία, με στόχο την αντικατάσταση των ρώσων στρατιωτών που πρόκειται να μετατεθούν σε άλλες περιοχές. Οι Τατζίκοι βρίσκονται επίσης σε φάση εκπαίδευσης στην 201η στρατιωτική ρωσική βάση στο Τατζικιστάν και σύμφωνα με τον ρώσο στρατιωτικό αναλυτή Αλεξάντρ Γκολτς κάποιοι από αυτούς θα ακολουθήσουν τους περίπου 3.000 ρώσους στρατιώτες που αναμένεται να μετατεθούν στα ουκρανικά σύνορα.

Επισήμως ρώσοι πεσόντες στην Ουκρανία δεν υπάρχουν. Υπάρχουν, ωστόσο, ρώσοι στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, κυρίως μεταξύ όσων υπηρετούσαν στην περιφέρεια του Ροστόφ, ακριβώς δίπλα στα εδάφη της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, οι ρώσοι που σκοτώθηκαν στη διάρκεια ασκήσεων και πάντα εντός της Ρωσίας ανέρχονται σε 900. Σύμφωνα όμως με την Ελενα Βασίλιεβα, πρόεδρο μιας ΜΚΟ που συλλέγει πληροφορίες για βετεράνους του ρωσικού στρατού, από την έναρξη των συγκρούσεων στην Ουκρανία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 4.000 ρώσοι στρατιώτες.