Διευκολύνσεις σε ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία προβλέπουν μεταξύ άλλων οι συμφωνίες που θα υπογραφούν στη ρωσική πρωτεύουσα στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 25 του μήνα, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Οι συμφωνίες με τη Ρωσία θα αφορούν προσγειώσεις και στάθμευση αεροσκαφών στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, καθώς και ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων για ανεφοδιασμό και ανάπαυση του προσωπικού στο λιμάνι Λεμεσού.

Τα περί παραχώρησης στη Ρωσία ναυτικής ή αεροπορικής βάσης στην Κύπρο καμιά σχέση δεν έχουν με τα αιτήματα που υποβλήθηκαν από περίπου ενάμισι χρόνο από τη Ρωσία προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας και προσθέτει πως το αρχικό αίτημα της Ρωσίας ήταν η παραχώρηση χώρου στην αεροπορική βάση «Αντρέας Παπανδρέου» στην Πάφο για δημιουργία μόνιμου εργαστηρίου και αποθήκευσης ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροπλάνα της χώρας. Αντίστοιχο αίτημα υποβλήθηκε και για το λιμάνι Λεμεσού.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε θέσει ως όρο, ότι σε περίπτωση παραχώρησης αυτών των δύο χώρων σε Πάφο και Λεμεσό, οι αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας να μπορούν να ελέγχουν τα εργαστήρια. Κάτι που δεν αποδέχτηκε η ρωσική πλευρά και ως εκ τούτου η συμφωνία θα αφορά μόνο σε διευκολύνσεις που παραχωρούνται και σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ουδέποτε η Ρωσία ζήτησε να έχει μόνιμη παρουσία στην Κύπρο είτε πολεμικών πλοίων είτε μαχητικών αεροπλάνων.

Από τη ρωσική πλευρά, δήλωσαν αμυντικοί αναλυτές δήλωσαν στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι δεν τίθεται θέμα ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο και αυτό για καθαρά γεωστρατηγικούς λόγους

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων Κονσταντν Σίβκοφ δήλωσε στο πρακτορείο ότι οι δυτικές δυνάμεις (ΗΠΑ και ΕΕ) δεν θα επιτρέψουν μια τέτοια κίνηση, η οποία, όπως είπε, ούτως ή άλλως προϋποθέτει και τεράστια έξοδα για υποδομές που θα μπορούν να φιλοξενούν τα ρωσικά αεροσκάφη και πλοία.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου RAS για Αμερικανικές και Καναδικές Σπουδές, υποστράτηγος Πάβελ Ζολοτάργιοφ, είπε στο πρακτορείο ότι η Ρωσία πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στις κινήσεις της λόγω των σχέσεών της με την Τουρκία, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.

Κατά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα αναμένεται να ανανεωθεί η στρατιωτική συμφωνία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών και αφορά στην προμήθεια ανταλλακτικών για οπλικά συστήματα που αγοράστηκαν από τη Ρωσία. Σημειώνεται ότι πρόκειται για πολύ παλιά συμφωνία, η οποία είχε υπογραφεί πριν από περίπου 35 χρόνια.