Χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα βρεθούν αντιμέτωπες με πιο αυστηρούς ελέγχους για φορολογικά ντιλ που έχουν συνάψει με πολυεθνικές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει και επίσημα πλέον τη δημιουργία ειδικής επιτροπής που θα πραγματοποιεί ελέγχους για τις φορολογικές συμφωνίες που κλείνουν εταιρείες κολοσσοί με κυβερνήσεις της ΕΕ.

Η επιτροπή θα απαρτίζεται από 45 μέλη και αρχικά θα λειτουργήσει για περίοδο έξι μηνών. Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τη σύστασή της χθες στο Στρασβούργο με 612 ψήφους υπέρ, 19 ψήφους κατά και 23 αποχές.

Οι έρευνες αυτές πραγματοποιούνται καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει διαδικασία αυστηρού ελέγχου των ειδικών συμφωνιών για ευνοϊκή φορολόγηση που κλείνουν εταιρείες με διεθνή παρουσία σε συνεργασία με μεμονωμένες χώρες.

Οι εποπτικές Αρχές της ΕΕ προσέθεσαν τον προηγούμενο μήνα και το Βέλγιο στη λίστα με τις χώρες που ελέγχονται για την επίτευξη τέτοιων συμφωνιών. Κύριος στόχος των εποπτικών Αρχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι συμφωνίες με βάση τις οποίες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες κερδίζουν φοροαπαλλαγές για μεγάλο μέρος των κερδών τους.

Η Κομισιόν έχει ήδη ανακοινώσει τη διενέργεια ερευνών για φορολογικές συμφωνίες που έχουν κλείσει εταιρείες όπως η Apple Inc. στην Ιρλανδία, η Starbucks Corp. στην Ολλανδία και η Αmazon.com Inc. και η Fiat Finance & Trade στο Λουξεμβούργο. Η έναρξη ερευνών και στο Βέλγιο δημιουργεί τις προοπτικές για να ερευνηθούν επίσημα δεκάδες άλλες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν ζητηθεί πλήρεις λίστες εταιρειών που έχουν συνάψει φορολογικές συμφωνίες με κυβερνήσεις. Αυτό έγινε μετά τη διαρροή εγγράφων που έκαναν λόγο για μυστικές φορολογικές συμφωνίες εταιρειών με το Λουξεμβούργο, που τον περασμένο μήνα κίνησε νομική διαδικασία και κατά δεύτερου προσώπου το οποίο κατηγορεί ότι έκλεψε εμπιστευτικά έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση αυτή.

Οι ψηφοφόροι στις ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν ότι πολλές πολυεθνικές έχουν καταβάλει τα τελευταία χρόνια πολύ λιγότερους φόρους από αυτούς που τους αναλογούν, πετυχαίνοντας συμφωνίες με συγκεκριμένες χώρες ώστε να μεταφέρουν εκεί τα κέρδη τους και να φορολογούνται με χαμηλότερους συντελεστές.

© Bloomberg News