Μια ακόμη ερμηνεία της «αριστείας» έδωσε την Τετάρτη ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι είναι «φοβερό πράγμα» και «τελειωτικά καταστροφικός όρος για τα παιδιά που βρίσκονται στο Λύκειο» και μπροστά στο Λύκειο. Βέβαια, ο κ. Μπαλτάς πρόσθεσε ότι ως έννοια η αριστεία είναι «νόμιμη και χρήσιμη, αλλά όταν γίνεται σφραγίδα που μπαίνει στη ζωή ενός παιδιού το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή κατά άδικο τρόπο»…

«Δεν είμαστε κατά των εξετάσεων γενικά, αλλά ξέρουμε ότι είναι ένα τεράστιο φορτίο και δεν θέλουμε τα παιδιά να έχουν αυτό το άγχος» είπε ο κ. Μπαλτάς μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Για τις μετεγγραφές στα ΑΕΙ ξεκαθάρισε ότι «δεν θα κάνουμε εύκολες μετεγγραφές και όσοι πετυχαίνουν σε Σχολές της Περιφέρειας θα τους ζητήσουμε να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους πριν κάνουν την επιλογή τους».

Παράλληλα υπονόησε ότι τώρα που η κυβέρνηση άλλαξε δεν υπάρχει λόγος κινητοποιήσεων στα ΑΕΙ καθώς είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «θα ξαναθέσουμε το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, αν και τα προβλήματα που το έθεσαν στο κέντρο των προβλημάτων των ΑΕΙ στο παρελθόν, τώρα θα εκλείψουν».

Μέσα σε ένα έτος θα έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη …νέου νόμου Πλαισίου των ΑΕΙ, είπε ακόμη ο υπουργός προσθέτοντας ότι θα δημιουργηθούν νέα Συμβούλια Πανεπιστημίων που θα λειτουργούν με τον τρόπο που θα κριθεί ως ορθός μετά από διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα.

«Όλες οι βαθμίδες πάσχουν βαθιά για σειρά ετών» δήλωσε ο υπουργός. «Τα Συμβούλια Ιδρύματος είναι μια εφεύρεση με μυστηριώδεις καταβολές γιατί δεν έχουν καμία σχέση αυτά εδώ με ότι γίνεται στο εξωτερικό. Τα δε Συμβούλια των ΑΕΙ στο εξωτερικό δεν επιλέγουν με την έννοια του διορισμού τον πρύτανη όπως εδώ και ότι γίνεται σε καθεστώς συναίνεσης» πρόσθεσε και πρόσθεσε ότι ο νόμος Διαμαντοπούλου ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής, λόγω «κομματικής πειθαρχίας», συμπλήρωσε.

Για τους «αιώνιους» φοιτητές είπε ότι θα επανέλθουν όσοι φοιτητές θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και θα εξεταστούν στο μέλλον για να θεσπιστούν οι υποχρεώσεις που θα αναλάβουν όσοι καθυστερούν τις σπουδές τους, με μεγάλη επιείκεια.

Για τα πειραματικά σχολεία ο κ. Μπαλτάς επανέλαβε την διάκριση μεταξύ πειραματικών και προτύπων σχολείων, υποστηρίζοντας ότι τα πρώτα δεν μπορούν να λειτουργούν με εξετάσεις και τα δεύτερα «πρέπει να τα επαναφέρουμε κάπου». «Όχι προς Θεού όμως, μ αυτό μ αυτό το τρομερό πράγμα που λέγεται αριστεία» πρόσθεσε με στόμφο. Για τα πρότυπα σχολεία που λέγονται να σχολεία αριστείας, έκανε σαφές ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη την τακτική του και ίσως έχουν κάποιας μορφή εξετάσεων. Πάντως, ο υπουργός Παιδείας δεν έκρυψε την διαφωνία του με τον θεσμό